Pária állammá kell tenni Oroszországot, üzente meg az ausztrál miniszterelnök

március 1., kedd 6:08
3

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Oroszország teljes elszigetelésére szólította fel a nemzetközi közösséget, miközben Ausztrália 70 millió dollár értékű fegyvert és lőszert ajánlott fel Ukrajnának, írja a Guardian.

Morrison kedden beszélt arról, hogy Oroszországot diplomáciailag el kell szigetelni, és meg kéne fontolni, hogy kizárják az országot a G20-as együttműködésből. A miniszterelnök szerint senkinek nem lenne szabad semmit sem kezdenie az oroszokkal.

Morrison ugyanakkor nem javasolja az ausztrál állampolgároknak, hogy Ukrajnába utazzanak harcolni, az ugyanis szerinte egy öngyilkos misszióval érhet fel.

Ausztrália már napokkal ezelőtt jelezte, hogy kész fegyvereket adni Ukrajnának, de a részletekről előbb a NATO-szövetségeseikkel egyeztettek. Kedden született végül kormányzati megállapodás arról, hogy 70 millió dollár értékben adnak harci eszközöket az ukránoknak, többek között rakétákat is.

Hogy konkrétan milyen eszközöket ajánlottak fel, az nem derült ki, mivel Morrison szerint nem akarják, hogy az oroszok tudják, mivel találhatják hamarosan szembe magukat.

A bejelentés egy nappal azután született meg, hogy az orosz külügyminisztérium jelezte, azok az országot, melyek halálos fegyvereket adnak Ukrajnának, felelősséggel tartoznak majd azért, ha ezeket orosz katonák ellen használják. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a fegyveradomány miatt Ausztrália orosz megtorlás célpontja lehet, például kibertámadások formájában, a miniszterelnök elmondta, hogy országuk kiáll a bullykkal, azaz a zaklatókkal szemben, és kiállnak a liberális-demokratikus értékeik mellett.

Morrison elmondta azt is, hogy Ausztrália a legjelentősebb árat akarja megfizettetni Oroszországgal, ami csak lehetséges, hogy ez világos jelzés legyen mindenkinek, aki hasonló törvénytelen agresszióra és erőszakra készül más nemzetek ellen.

Morrison beszélt arról is, hogy egyeztetnek az idei G20-as találkozó házigazdájával, Indonéziával, hogy kizárják Oroszországot, de tudja, hogy ez egy érzékeny kérdés. Ugyanakkor szerinte a G7 országok úgy látják, kezdeni kell valamit ezzel a helyzettel, és Oroszország magát tette pária állammá, épp azért úgy is kell őket kezelnie a világnak.

Morrison hozzátette, hogy Putyin szerinte előzetesen alábecsülte a nemzetközi reakciókat az ukrán invázióval kapcsolatban, de szerinte félő, hogy ez csak még erőszakosabb lépésekre sarkalja majd az oroszokat.

Ausztráliában három hónap múlva lesznek választások, de a kormány Ukrajnával kapcsolatos döntéseit minden párt támogatta. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Anthony Albanese elmondása szerint a létező legkeményebb fellépést támogatják Oroszországgal szemben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt