Visszavonta az MNB a magyar Sberbank tevékenységi engedélyét

március 1., kedd 23:45
5

Az európai szanálási hatóság, az Egységes Szanálási Testület (SRB) végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, közölte kedd éjjel a Magyar Nemzeti Bank.

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

A Sberbank Russia 2012-ben vásárolta meg a Magyarországi Volksbank Zrt. osztrák tulajdonosát, a Volksbank International AG-t. Ezután vette fel a Magyarországi Volksbank a Sberbank Magyarország nevet.

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Az itteni Sberbank az orosz-ukrán háború miatt az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a nemzetközi szankciók által sújtott orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi és tőkehelyzetbe.

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása után előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

A közlemény szerint az MNB az elmúlt napokban - az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére - kísérletet tett arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessen a hazai Sberbank helyzete, de ezek a lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül (az adott betétes tényleges betétösszegétől függően) akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt