Visszavonta az MNB a magyar Sberbank tevékenységi engedélyét

gazdaság
2022 március 01., 23:45

Az európai szanálási hatóság, az Egységes Szanálási Testület (SRB) végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, közölte kedd éjjel a Magyar Nemzeti Bank.

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

A Sberbank Russia 2012-ben vásárolta meg a Magyarországi Volksbank Zrt. osztrák tulajdonosát, a Volksbank International AG-t. Ezután vette fel a Magyarországi Volksbank a Sberbank Magyarország nevet.

Sberbank fiók Ljubljanában.
photo_camera Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Az itteni Sberbank az orosz-ukrán háború miatt az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a nemzetközi szankciók által sújtott orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi és tőkehelyzetbe.

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása után előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

A közlemény szerint az MNB az elmúlt napokban - az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére - kísérletet tett arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessen a hazai Sberbank helyzete, de ezek a lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül (az adott betétes tényleges betétösszegétől függően) akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.