Fájni fog a magyar autóiparnak is a háború

gazdaság
2022 március 03., 07:55

Még magához sem tért a járvány okozta mélyrepülésből az autóipar, máris újabb nehézséggel számolhat az orosz–ukrán háború negatív hatásai miatt - mondta a Világgazdaságnak Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára. Vélhetően először a logisztika és az alapanyag-ellátás terén érződhet meg a háború hatása, ez azonban nagyban függ attól, hogy egy-egy cég honnan szerzi be az alapanyagokat és az alkatrészeket.

Azok az ágazati cégek, amelyeknek vannak ukrán beszállítói, már most érzékelik a problémát, van, amely napok óta nem éri el a partnervállalatot. Az is súlyos probléma, hogy a háború miatt sérülhetnek logisztikai útvonalak, és kérdés, hogyan tudják ezeket kiváltani, Kínából ugyanis sokféle komponens érkezett Magyarországra orosz–ukrán útvonalon.

Kilián Csaba tud olyan magyarországi gépjárműipari cégekről, amelyeknél akár a 40-50 százalékot is eléri a kínai beszállítók aránya. Az ellátási nehézségek drágulást okoznak a piacon, ennek mértékét azonban még távolról sem lehet megsaccolni. Az acél és az alumínium alapanyagok esetében Ukrajna fontos partnere a magyarországi cégeknek, és mindkét termékcsoport már tavaly drasztikusan drágult, az alumínium ára például megnégyszereződött - írta a Világgazdaság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.