Irak betonfalat húz fel a Szíriával közös határán

március 3., csütörtök 17:15

Betonfalat húz fel az iraki hadsereg az ország Szíriával közös határán – jelentette a londoni székhelyű Middle East Monitor hírportál az iraki vezérkari főnök helyettesének bejelentésére hivatkozva.

Kaisz al-Muhammadavi alezredes azt mondta, hogy a fal építése a tervek szerint legalább 2 évig tart majd, és a célja a határok biztosítása. Az alezredes szerint a területet már korábban megerősítették, és többek között drónokkal és hőérzékelő kamerákkal is figyelik.

A tervek szerint a falnál a belügyminisztérium alá tartozó határőrség egységei helyett a hadsereg járőrözik majd.

A Kelet-Berlint és Nyugat-Berlint elválasztó fal 1984-ben. Fotó: Joel Robine/AFP

Irak régóta igyekszik fokozottabban ellenőrizni a polgárháború sújtotta Szíriával közös, több mint 1000 km-es határszakaszát, az iraki biztonsági erők pedig már több száz Irakba igyekvő, az Iszlám Államhoz tartozó fegyverest vettek őrizetbe a környéken.

Bár Irak 2017 végén győzelmet hirdetett a terrorszervezet felett, az ISIS szétszéledt harcosai közül sokan bevették magukat a környékbeli sivatagokba és egyéb, nehezen megközelíthető területekre, és onnan kiindulva továbbra is hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők és a civilek ellen. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt