Polgári lakosok ellen kazettás bombákkal végrehajtott orosz támadásokat dokumentált az AI

külföld
2022 március 03., 13:12
comments 2

Három, civil áldozatokat követelő támadást dokumentált részletesen az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Mindhárom támadást Harkivban hajtották végre február 28-án, ezekben legalább kilenc polgári lakos, köztük gyerekek vesztették életüket.

A támadások idején amúgy éppen tárgyalások zajlottak Belaruszban az orosz és az ukrán delegáció között, ám az orosz hadsereg még ezek idejére se függesztette fel a lakott területek elleni tüzérségi támadásait.

Az AI dokumentációja szerint a helyi idő szerint 12:30-kor Harkiv északi részére egy 2019-ben gyártott 9N235 típusú kazettás töltettel szerelt 300 mm-es Szmercs rakétát lőttek ki, ami arra utal, hogy a támadást az orosz erők hajtották végre - Oroszország akkor már nem adott el ilyen tölteket Ukrajnának. A támadásban legalább négy polgári lakos, köztük egy gyerek vesztette életét. Az áldozatok közül a felnőttek éppen vizet vételezni voltak.

link Forrás

A kazettás bombák, bár létezhet legitim katonai felhasználásuk is, alapvetően élőerő, vagyis emberek pusztítására való fegyverek, lakóövezetre lőve kizárólag a polgári lakosság elpusztítása lehet a céljuk. A támadásnak legalább 16 sérültje is volt.

Az Amnesty bizonyítékai szerint aznap a város más részére is lőttek ki Szmercs rakétát, az a városközpontban, a Klocskivszka utcában csapódott be:

link Forrás

A becsapódó rakéta leszakította egy, a kijárási tilalom szünetében vásárolni induló nő lábát, aki nem sokkal később belehalt a sérüléseibe,

link Forrás

A harmadik támadást Harkiv északkeleti részén, egy bevásárlóközpontnál követték el. Ide több Szmercs rakétát is kilőttek, a videófelvételek alapján ezek szintén kazettás töltettel lehettek felszerelve:

link Forrás

Ebben a támadásban egy, a jogvédőknek nyilatkozó szemtanú szerint ketten biztosan súlyosan megsérültek.

Az Ukrajna területén elkövetett háborús és emberiességi bűncselekmények miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság egyik ügyésze, Karim Khan már nyomozást kezdett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.