A rezsiharcos MVM kapta a legnagyobb hitelt Putyin nemzetközi bankjától

gazdaság
2022 március 04., 08:52
comments 4

Mivel Románia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária már jelezte, hogy Ukrajna orosz lerohanása miatt kilépnek a 2019-ben Budapestre költöző orosz Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB), ezért Oroszországon kívül uniós országként már csak Magyarország, valamint EU-n kívüliként Szerbia, Kuba, Mongólia és Vietnám maradt tagja az ellenzék által "Putyin KGB-s kémbankjaként" emlegetett pénzintézetnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón az üggyel kapcsolatban annyit mondott: "ez egy működő bank, ami hiteleket adott magyarországi fejlesztésekre is, a magyar érdek az, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak". Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint pedig minden alap nélkül vádolják oroszbarátsággal az Orbán-kormányt.

Ugyan Gulyás Gergely szerényen nem árulta el, hogy pontosan milyen magyarországi fejlesztésekre adott hitelt az NBB, ez szerencsére pontosan tudható. A legnagyobb hitelt a rezsiharc egyik legfontosabb állami cége, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint. A 15 éves futamidejű óriáshitel célja pedig a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése.

"Az a tény, hogy az MVM Csoport 5 NBB részvényes energiapiacán végzi tevékenységét, fontos hosszú távú integrációs hatást kölcsönöz ennek a tranzakciónak, ami az NBB befektetési politikájának egyik prioritása" - fogalmazott Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának hitelezésért és befektetésért felelős alelnöke 2020-ban a megállapodással kapcsolatban.

Egy másik nagy hitelezés pedig a Balatonhoz köthető. Mi írtuk meg, hogy az orosz nemzetközi bank mellett az Orbán-kormány is vissza nem térítendő állami milliárdokkal támogatta a szántódi Balaland projektet (szálloda és kalandpark), amelynek tulajdonosa eredetileg Szepesi Richárd ismert idegenforgalmi NER-vállalkozó volt, de 2020 nyara óta a beruházás Jellinek Dániel ingatlanguru érdekeltsége.

Az NBB amúgy a törvények felett áll: a fideszes kétharmad 2019-ben szavazta meg a bank magyarországi jogállásáról szóló törvényt. Ennek lényege, hogy a magyar hatóságok be sem léphetnek a bank ingatlanjaiba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.