Ez az EU történetének legnagyobb menekülthulláma

eu
2022 március 04., 18:54
comments 2

Pénteken Magyarországon tájékozódott a menekülthelyzetről Margarítisz Szhínasz, az Európai Bizottság egyik alelnöke, aki a migrációs ügyekért is felel. A napot az ukrán határnál kezdte, majd Pintér Sándor belügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, utána pedig újságíróknak mondta el a tapasztalatait.

Szhínasz nagyon elégedetten szólt arról, amit a határon tapasztalt. Szerinte a magyar szervek nagyon profik és segítőkészek, minden belépőt ellenőriznek és regisztrálnak, és mindenkit a szükséges támogatásban részesítenek.

A biztos emlékeztett arra, hogy az ukrajnai háború miatt az EU a története legnagyobb menekültáradatával néz szembe. Csak a háború első hetében 1,2 millióan érkeztek, és ahogy az oroszok szétlövik az emberek otthonait, és egyre nagyobb területeket foglalnak el, egyre többen menekülnek majd. Összehasonlításul: az eddigi legnagyobb menekültválság idején, 2015-ben, összesen 1,3 millió ember érkezett az EU-ba, egy teljes év alatt.

Ez nagyon komoly, egyelőre beláthatatlan feladatokat ró a tagállamokra.

Az EU Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy minden Ukrajnából érkező embert befogadnak a tagállamok, és automatikusan tartózkodási engedélyt kapnak az érkezők. Még arra sincs szükség, hogy formai szempontból menekültjogi kérelemmel álljanak elő. A védelmük egy évre szól, de további két évig meghosszabbíthatja a rendelkezés hatályát az EU. A védelem alá kerülők tanulhatnak, dolgozhatnak és az egészségügyi ellátáshoz is hozzáférhetnek.

Margaritisz Szhínasz.
photo_camera Margaritisz Szhínasz. Fotó: JULIEN WARNAND/AFP

A befogadás mindenkire vonatkozik, akinek letelepedési engedélye volt Ukrajnában, tehát a kettős állampolgárokra és a tartósan Ukrajnában élt egyéb országok állampolgáraira is. Akik ideiglenesen tartózkodtak Ukrajnában, azok segítséget kaphatnak az EU-tól, hogy hazajussanak, például az a több tízezer egyetemi hallgató, akik ázsiai és afrikai országokból mentek ukrán egyetemekre tanulni.

A jugoszláv recept nagyban

Az EU egy 90-es évek eleji, a jugoszláv polgárháború idején alkotott irányelvet vett most elő a helyzet kezelésére. Akkor is mindenkit befogadtak, aki a háború elől menekült, viszont annak idején sokszázezres és nem sokmilliós tömeg érkezett.

A tagállamok arról is döntöttek, hogy az Ukrajnából érkezők esetében eltekintenek attól az EU-s szabálytól, ami alapján a menekülteknek ott kell maradniuk, ahol először regisztrálták őket. Az Ukrajnából érkezők egyelőre bárhova mehetnek.

photo_camera Grafika: AFP/444

Nincs kötelező kvóta, de segítséget kérni lehet

Korábban az EU-ban felmerült, hogy nagy menekülthullám esetén kötelező kvóták alapján osszák szét a menekülteket, hogy tehermentesítsék az úgynevezett frontországokat, vagyis azokat, ahová a legtöbben érkeznek. E szabályozás azonban nem lépett érvénybe, nem kis részben a magyar kormány ellenállása miatt. A magyar kormány népszavazással és alkotmánymódosítással is élt, csak hogy ne legyen kvótarendszer az EU-ban.

Ehelyett létezik önkéntes befogadási rendszer, amellyel a nyugati országok rendszeresen élnek is. Például az elmúlt néhány évben 50 ezer Görögországban feltorlódott menekültet osztottak szét maguk között. Az önkéntes szétosztási rendszer beindítását a túlterhelt országok kérvényezhetik. A magyar kormány ezzel a lehetőséggel sem kíván élni, de Szhínasz szerint nem kizárt, hogy lesz ilyen tagállam, és akkor a Bizottság segít majd a szervezésben.

Menekültek egy tiszabecsi iskolában.
photo_camera Menekültek egy tiszabecsi iskolában. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán már panaszkodott

Az EU-s intézmények segítségéről Orbán Viktor szkeptikusan beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban: "Nézze, ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani. Ha cselekvésről van szó, akkor meg a nemzetállamokra lehet számítani. Tehát én nem tudom Önnek megmondani, hogy mi a Jóistent csinálnak Brüsszelben, és hogy mire várnak, meg hogy mikor adnak majd bárkinek pénzt, de ha erre várnánk, akkor súlyos állapotok alakulnának ki a magyar határnál. Nem kell várni senkire, különösen nem rájuk. Ez a mi ügyünk, ez a mi bajunk, ez a mi problémánk, ezt nekünk kell megoldani, és Magyarország meg is fogja oldani. Ha méltóztatnak menetközben mégis fölébredni és adni támogatást, akkor köszönjük, de hát évek óta védjük délen a határt, egy fillért nem adtak a kerítésre, egy fillért nem adtak a migrációs nyomás miatt Magyarországnak, szóval hagyjuk is ezt inkább, aztán oldjuk meg mi ezeket a problémákat."

Szhínasz azt mondta, hogy Orbán "túl hamar tüzelt", hiszen jövő kedden szavaznak a Tanácsban az Ukrajnával határos tagállamoknak járó pénzügyi segítségről. Szhínasz szerint komoly méretű csomag lesz, amelyből Magyarország is jelentős összegre számíthat. A biztos erről tájékoztatta Orbánt is péntek koradélután (nem mintha egyébként a brüsszeli magyar diplomaták ne tudnának erről a csomagról).

Kellenének állandó szabályok

Szhínasz arról is beszélt, hogy jelenleg az EU nem képes rendszerszintű válaszokat adni a menekültválságokra, mert 2015 óta a tagállamok képtelenek megegyezni a közös szabályokról. "Mint egy tűzoltautó, válságról válságra rohanunk tüzet oltani, pedig válságok mindig vannak. Tegnap a fehérorosz-lengyel határon, tegnapelőtt a görög-török határon, ma az ukrán határon. Európa egész határvidéke forrong, muszáj lesz valami megállapodásra jutnunk. Bízom benne, hogy hamarosan jutunk is." Szhínasznak azt mondta Macron francia elnök, hogy amikor Orbánnal beszélt erről, akkor úgy érezte, hogy a magyar miniszterelnök hajlik rá, hogy már ne vétózzon meg első lendületből minden menekültügyi javaslatot. Szhínasz szerint a magyar választás után lehet majd erről érdemben tárgyalni az EU-ban.

A biztos szerint az EU képes lesz ennyi ember befogadására, mert az elöregedő nyugati országoknak szükségük van a munkaerőre. Ezzel együtt óriási feladat lesz a több millió ember elhelyezése és ellátása, és még nem látszik, hogy az érkezők merre mennének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.