„Ha mi elesünk, ti is elestek” - mondta Zelenszkij az európai tüntetőknek

külföld
2022 március 04., 20:54

Számos európai nagyvárosban tartottak ma hatalmas tüntetéseket Ukrajna mellett és a háború ellen. Ezeken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videón jelentkezett be Kijevből, és érzelmes beszédet intézett a tüntetőkhöz. Arra kérte őket, ne nézzenek félre, és ne maradjanak csöndben.

A prágai gigatüntetésen mindez így nézett ki:

link Forrás

Beszéde kezdetén egy pillanatnyi csöndet kért az elesett katonákért, majd az elesett civilekért is. Az európaiaktól azt kérte, menjenek ki az utcákra, és támogassák az ukránok harcát.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

„Ha Ukrajnának vége, Európának is vége. Ha mi elesünk, ti is elestek. Szóval kérlek, ne maradjatok csöndben, ne fordítsátok el a fejeteket” - mondta.

„És ha győzünk, és biztos vagyok benne, hogy győzünk, akkor ez a teljes demokratikus világ diadala lesz, a szabadság diadala, a fény diadala a sötétség felett, a szabadságé a szolgaság felett.”

„És ha győzünk, olyan virágzóak leszünk, mint Európa. Európa pedig virágzóbb lesz, mint valaha. Mindannyian ukránok vagytok ma, köszönöm nektek.”

Zelenszkij beszédét Tbiliszi, Párizs, Lyon, Pozsony, Frankfurt, Vilnius és Prága tüntetői is láthatták.

Belgrádban is volt tüntetés: Oroszország-párti.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

(DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.