Magyarországon megugrott az útlevéligénylések száma a háború kitörése után

belföld
2022 március 04., 05:21
comments 4

A hét elején négyszer többen akartak útlevelet csináltatni, mint az előző hónapokban – írja a Népszava a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján.

A 2019-es, járvány előtti időszakban átlagosan 1500-2000 darab útlevéligénylés volt naponta, ez a járvány idején lecsökkent 1200-1500-ra. Miután megjelent az év végén a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200-2300-ra emelkedett a napi igénylések száma.

Ehhez képest most hétfőn, február 28-án, az orosz-ukrán háború ötödik napján már 9800 kérelmet nyújtottak be, kedden ez a szám már csak 7200 volt. A belügyminisztérium szerint „ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni”.

A Népszava szerint Budapesten az I., III., IV., V. és XXI. kerületi okmányirodákban szerdán már csak május végére lehetett időpontot foglalni útlevéligényléshez. A központi okmányirodában legkorábban júniusra, a XII. kerületiben már minden hely foglalt, ameddig a rendszer ellát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt