Finnország szorosabbra fűzi katonai együttműködését az Egyesült Államokkal

külföld
március 5., 5:33
comments 3

A biztonsági együttműködés elmélyítéséről állapodott meg Joe Biden amerikai elnök és Sauli Niinistö finn államfő a két politikus pénteki találkozóján a washingtoni Fehér Házban.

photo_camera Sauli Niinistö és Joe Biden Fotó: POOL/Getty Images via AFP

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden "erős védelmi partnernek" nevezte Finnországot, amely elősegíti az "egységes transzatlanti fellépést Oroszország elszámoltatása érdekében". Finnország nem tagja a NATO-nak, és a találkozón sem az amerikai elnök, sem a finn államfő nem beszélt arról, hogy Helsinki csatlakozna az észak-atlanti védelmi szövetséghez vagy olyan szövetséges státusra törekedne az Egyesült Államokkal, amely fokozott védelmi együttműködést feltételez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten "komoly politikai és katonai következményeket" helyezett kilátásba, ha Finnország vagy a szintén semleges Svédország csatlakozni akarna a szervezethez.

Niinistö Washingtonban is kitartott amellett, hogy országának joga lenne kérnie felvételét a NATO-ba, de nem tartja időszerűnek a csatlakozást. Sanna Marin finn kormányfő a közelmúltban szintén kizárta, hogy Finnország csatlakozna a szövetséghez.

Niinistö a találkozó után újságíróknak arról beszélt, hogy Finnország mindig is hajlott a szoros együttműködésre az Egyesült Államokkal, és megköszönte az amerikai kormánynak, hogy ezekben a "nagyon nehéz időkben" vezető szerepet tölt be. A finn elnök tudatta, hogy az észak-európai országok fokozzák védelmi és biztonsági együttműködésüket az Egyesült Államokkal. A találkozón Biden és Niinistö telefonon beszélt Magdalena Andersson svéd kormányfővel, a két skandináv ország vezetője pedig személyesen is találkozik szombaton.

Niinistö úgy fogalmazott, hogy a washingtoni megbeszélésen konkrét védelmi és biztonsági tényezőkről és nem "tagságokról" beszéltek Joe Bidennel. Hozzátette ugyanakkor, hogy Finnország teljesíti a NATO-tagság feltételeit.

A jövő héten Antti Kaikonnen finn védelmi miniszter is Egyesült Államokba látogat. Finnország a múlt hónapban kötött szerződést az Egyesült Államokkal F-35 típusú lopakodó harci repülőgépek beszerzésére 9,4 milliárd dollár értékben. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt