A kormány engedélyezte, hogy a NATO fegyveres erőket telepítsen a Dunántúlra

háború
március 7., 11:48
comments 18

„Magyarország nem szállít fegyvereket” - közölte sokadszor Orbán Viktor hétfőn késő délelőtt, miután megjelent egy kormányrendelet, ami többek közt előírja azt is, hogy nem szállíthatnak fegyvereket Ukrajnába Magyarországon keresztül.

Szállíthatnak viszont más szövetséges államba - szárazföldön és légi úton is -, illetve a kormány engedélyezte a NATO fegyveres erőinek Dunántúlra való települését, „ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is”.

photo_camera Ukrán katonák Javelin tankelhárító rakétával gyakorlatoznak 2022. február 13-án. Fotó: EyePress via AFP

A kormányrendelet szerint az EU-s megállapodás keretében beszerzett fegyvereket is csak akkor vihetik át Magyarországon, ha nem Ukrajnába, hanem egy szövetséges államba szállítják őket. Egyéni védőeszközöket, elsősegélynyújtó felszereléseket, üzemanyagot „szükség szerint” Ukrajnába is vihetnek Magyarországról.

A NATO az orosz invázió megkezdése után döntött arról is, hogy védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba. A mostani kormányrendelet ezeknek a Reagáló Erőknek az áthaladását és dunántúli telepítését is engedélyezi.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt