A csecsen háborút, Szíriát és a Krím-félszigetet megjárt orosz vezérőrnagy esett el Harkivnál az ukránok szerint

háború
2022 március 08., 09:15

Az ukrán hadsereg megölte Vitalij Geraszimov vezérőrnagyot a Harkiv közelében dúló harcokban - közölte hétfő éjjel az ukrán honvédelmi minisztérium. A Bellingcat oknyomozó oldal igazgatója azt írta, egy orosz forrás megerősítette neki a hírt.

Ez azt jelenti, hogy egy héten belül a második magas rangú orosz katonai vezető eshetett el a háborúban. Múlt héten Andrej Szuhoveckij vezérőrnagy halt meg, a hírt az orosz fél is megerősítette.

Vitalij Geraszimov a a 41. hadsereg vezérkari főnöke, rendkívül tapasztalt katonai vezető. Részt vett már a 1999-ben indult második csecsen háborúban, a szíriai orosz katonai hadműveletekben és a Krím megszállásban is, kitüntetéseket is kapott ezekért.


Az ukrán védelmi minisztérium egy hangfelvételt is bemutatott, amiben az orosz titkosszolgálat munkatársai beszélnek Geraszimov haláláról - és ezt egy ukrán SIM-kártyát használva kénytelenek megtenni, mert a titkosított csatornájuk nem működik.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.