107 év után megtalálták a sarkkutatók elveszett hajóját

március 9., szerda 12:11
3

Közel 107 évvel azután, hogy elsüllyedt, kutatók megtalálták a híres sarkkutató, Ernes Shackleton hajóját, az Endurance-t. A 43 méter hosszú, három árbócos vitorlás 3 kilométerrel a jeges Weddel-tenger felszíne alatt, hihetetlen jó állapotban maradt meg 1915 óta.

Az Endurance 1914-ben indult útnak 27 fős legénységével, akiknek az volt a célja, hogy a történelemben először gyalog átszeljék az Antarktiszt. A hajó viszont 100 mérföldre úticéljától teljesen beragadt a Weddel-tenger jegébe, ami lassan, de biztosan összetörte és elsüllyesztette a hajót. Shackleton és legénysége egy ideig a jég hátán igyekezett túlélni a sarki telet, majd amikor feltöredezett a jég, csónakokkal jutottak el a Falkland-szigetekhez közeli South Georgia szigetre, így túlélték az expedíciót.

Az Endurance, jégbe fagyva, mielőtt elsüllyedt. Fotó: Roger-Viollet via AFP

A hajó felkutatására a Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) szervezésében, a dél-afrikai Agulhas II jégtörővel indultak a tudósok, akik aztán távirányítású tengeralattjárókkal kutattak az Endurance után a Weddel-tengeren. Amit találtak, az viszont minden képzeletüket felülmúlta, a hajó ugyanis meglepően jó állapotban áll a tengerfenéken, tisztán látszik annak kormánya, fedélzete, és még az Endurance felirat is. Leesett az állunk - ezt mondta a kutatást vezető Dr John Shears a pillanatról, amikor meglátták a hajót a drón tengeralattjáról felvételén.

Az Endurance keresésére induló jégtörő. Fotó: ESTHER HORVATH/AFP

Az antarktiszi egyezmény értelmében a hajó emlékműnek minősül, így azt nem is próbálják majd kiemelni, így tovább élhetnek rajta a fedélzetet a sarkkutatók után elfoglaló élőlények. (BBC, New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt