1,4 milliárd dollárt adna az IMF Ukrajnának

gazdaság
2022 március 09., 05:55

Még szerdán jóvá hagyhatja a Nemzetközi Valutaalap igazgatósága azt a javaslatot, hogy a szervezet 1,4 milliárd dollár rendkívüli támogatást nyújtson az orosz invázió ellen küzdő Ukrajnának - erről beszélt kedden újságíróknak Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója. A Valutaalap tavaly decemberben 700 millió, tavaly augusztusban pedig 2,7 milliárd dollár támogatást adott Ukrajnának, ez a másfél milliárd dolláros összeg ezeken felül érkezhet majd a megtámadott országba.

Ahogy korábban írtuk, a Világbank kedden már döntött arról, hogy 723 millió dollárt bocsát Ukrajna rendelkezésére, és további 3 milliárd dollárt gyűjtene össze, amiből a szomszédos országok is kapnának az ukrán menekültek megsegítésére.

Krisztalina Georgijeva, az IMF elnök-vezérigazgatója.
photo_camera Krisztalina Georgijeva, az IMF vezérigazgatója. Fotó: DOMINICK REUTER/AFP

Georgieva tragikusnak nevezte Ukrajna orosz invázióját, aminek komoly gazdasági következményei lesznek világszerte. A bolgár közgazdász szerint még nem lehet teljesen megbecsülni, mekkora gazdasági hatásai lesznek a háborúnak, az Oroszországgal szemben és az Oroszország által válaszként kivetett szankcióknak. Ahogy azt se tudni egyelőre, hogy mindennek mekkora hatása lesz az orosz gazdaságra, de nagyon valószínű, hogy recesszió várható Oroszországban. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.