A kormány áprilistól újra engedélyezi a helyi népszavazásokat és az időközi választásokat

POLITIKA
2022 március 10., 21:52

A járványhelyzet kezdetén biztonsági okokból egyáltalán nem lehetett népszavazásokat vagy helyi időközi választásokat tartani. De amikor a kormány kitalálta a nemváltó óvodásokról szóló kérdéseit, egy júliusi rendelettel előállította azt a helyzetet, hogy

az országos népszavazás már nem számított veszélyesnek járványügyi szempontból, a helyi viszont igen. Így a rendkívüli jogrend miatt 2020 novembere óta gyakorlatilag nem tudtak helyi népszavazást kezdeményezni azok, akik például egy környezetromboló beruházásról szerették volna megvédeni a lakóhelyüket, de a képviselő-testületek megüresedett helyeit sem lehetett pótolni.

Ezt az ellentmondásos helyzetet a kormány most megjelenő rendelet oldotta fel. Így mostantól a helyi önkormányzatok vagy a nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeit fel lehet oszlatni, és az időközi választások 2022. április 10-től kitűzhetők, a ki nem tűzött és az elmaradt választást 15 napon belül ki kell tűzni.

2022. április 10-től helyi népszavazás is kezdeményezhető. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazást 2022. április 24-éig ki kell tűzni.A helyi népszavazás kezdeményezésére folytatott aláírásgyűjtésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet miatt szünetelt, a helyi választási iroda vezetője 2022. április 10-én új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek. Mindezzel a veszélyhelyzet és a kormány rendkívüli felhatalmazása nem szűnik meg, az mostani állás szerint 2022. június 1-jéig tart.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.