Csökkentik a jövedéki adót, a 7,5 tonna feletti teherautók csak piaci áron kapnak üzemanyagot

március 10., csütörtök 20:48
19

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett. Szerinte alaptalan híresztelések jelentek meg arról, hogy a kormány nem tudja fenntartani az árstopot és nem tudja biztosítani a hazai ellátást. De szerinte a MOL képes ellátni a magyar piacot. A napokban kialakult pánikért a benzinturizmust, az átmenő forgalmat és a pánikkeltést okolta. A MOL-kutak forgalma az elmúlt napokban a háromszorosára emelkedett.

Ezért a kormány korlátozásokat vezet be:

  • A 7,5 tonna feletti hazai és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagy nyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a piaci áron értékesítenek.
  • A magyar személygépkocsik, a 7,5 tonna alatti teherautók és a mezőgazdasági erőgépek továbbra is 480 forintért tankolhatnak.
  • 20 forinttal csökkentik a jövedéki adót.

A rendőrség eljárást indít azokkal szemben, akik az üzemanyag-ellátás leállásáról terjesztenek rémhíreket. Azok ellen is eljárás indul, akik nem üzemanyag-tárolásra alkalmas tartókba gyűjtenek benzint. A rendelet 10-étől hatályba lép.

A 4 napos ünnep alatt kamionstopot rendelnek el.Hernádi Zsolt elmondta, hogy a MOL finomítói zavartalanul működnek, a százhalombattai teljes kapacitással, az orosz vezeték is teljes kapacitással szállít. A MOL-nak van elegendő készlete és elég finomítói kapacitása, hogy a hazai fogyasztást fedezzék.

Csütörtök este az intézkedésekről szóló rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt