Határozatképtelen lett az Ukrajna lerohanása miatt összehívott parlamenti ülés

március 10., csütörtök 20:31
16

Már abból sejteni lehetett, hogy nem tetszik a Fidesznek az ellenzék kezdeményezése az Ukrajna orosz lerohanása miatt kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésről, hogy Kövér László este 8 órára tette annak kezdetét. Délelőtt még köztársasági elnököt választott az Országgyűlés, aztán pár szavazás után gyorsan szét is széledtek a kormánypárti képviselők. Az esti ülés kezdetén a kormánypártok részéről csak Jakab István és Vinnai Győző jelent meg, előbbi levezető elnökként, utóbbi jegyzőként, és ott volt, de tartózkodott a napirend elfogadásakor Ritter Imre nemzetiségi képviselő.

A 36 ellenzéki képviselő pedig kevés volt ahhoz, hogy biztosítsa az Országgyűlés határozatképességét. Így nem is szavaztak az ellenzék által benyújtott határozati javaslatról, amiben elítélték volna az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót. Igaz, napközben, még amikor jelen voltak a kormánypárti képviselők is, a Fidesz kezdeményezésére elfogadott az Országgyűlés egy politikai nyilatkozatot.

A fideszes szöveg is elítéli Oroszország katonai beavatkozását, és kiáll Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett. De nincs benne például, hogy azonnal függesszék fel Paks 2-t, és azonnal utasítsák ki Magyarországról az orosz érdekeket kiszolgáló Nemzetközi Beruházási Bankot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt