Határozatképtelen lett az Ukrajna lerohanása miatt összehívott parlamenti ülés

POLITIKA
2022 március 10., 20:31
comments 16

Már abból sejteni lehetett, hogy nem tetszik a Fidesznek az ellenzék kezdeményezése az Ukrajna orosz lerohanása miatt kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésről, hogy Kövér László este 8 órára tette annak kezdetét. Délelőtt még köztársasági elnököt választott az Országgyűlés, aztán pár szavazás után gyorsan szét is széledtek a kormánypárti képviselők. Az esti ülés kezdetén a kormánypártok részéről csak Jakab István és Vinnai Győző jelent meg, előbbi levezető elnökként, utóbbi jegyzőként, és ott volt, de tartózkodott a napirend elfogadásakor Ritter Imre nemzetiségi képviselő.

A 36 ellenzéki képviselő pedig kevés volt ahhoz, hogy biztosítsa az Országgyűlés határozatképességét. Így nem is szavaztak az ellenzék által benyújtott határozati javaslatról, amiben elítélték volna az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót. Igaz, napközben, még amikor jelen voltak a kormánypárti képviselők is, a Fidesz kezdeményezésére elfogadott az Országgyűlés egy politikai nyilatkozatot.

A fideszes szöveg is elítéli Oroszország katonai beavatkozását, és kiáll Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett. De nincs benne például, hogy azonnal függesszék fel Paks 2-t, és azonnal utasítsák ki Magyarországról az orosz érdekeket kiszolgáló Nemzetközi Beruházási Bankot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.