150 nap börtönt és 2,5 év próbaidőt kapott Jussie Smollett, aki önmaga ellen rendezett meg egy homofób támadást

bűnügy
2022 március 11., 06:14
comments 1

Egy chicagói bíróság csütörtökön 150 nap börtönbüntetést és 30 hónap próbaidőt rótt ki Jussie Smollettre. Emellett 120 ezer dollár kártérítést és 25 ezer dollár pénzbírságot is kell fizetnie. A színészt, aki az Empire című sorozatban szerepelt, decemberben ítélték el, mert gyűlölet-bűncselekményt színlelt önmaga ellen, hogy növelje ismertségét.

Jussie Smollett (jobbra) elhagyja a Leighton büntetőbíróság épületét Chicagóban.
photo_camera Jussie Smollett (jobbra) elhagyja a Leighton büntetőbíróság épületét Chicagóban. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

„Semmi, amit ma itt teszek nem közelíti meg azt a kárt, amit ön saját magának okozott. Lerombolta az eddigi életét” – mondta James Linn bíró Smollettnek. Az büntetés ellen a színész, aki továbbra is ártatlannak vallja magát, fellebbezhet.

Smollett a büntetés hallatán az öklét a levegőben rázva többször is azt kiabálta, hogy ártatlan, és hogy nincsenek öngyilkossági szándékai.

Smollettet azért állították bíróság elé, mert azt mondta, hogy 2019 januárjában két férfi rátámadt, megütötték, gyalázták a bőrszíne és a homoszexualitása miatt, trumpista jelszavakat kiabáltak neki, leöntötték fehérítővel, és végül egy kötelet dobtak a nyakába. Az állítólagos támadókat végül elfogták, ők pedig azt mondták, a színész bérelte fel őket, csak megrendezte a támadást.

Egy hónappal később Smollettet letartóztatták és azzal vádolták, hogy 3500 dollárt fizetett egy testvérpárnak, hogy csináljanak úgy, mintha megtámadnák. Az ügyészek szerint Smollett akciójára a chicagói rendőrség „indokolatlanul sok időt és rengeteg erőforrást” áldozott. (Reuters, Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.