Az orosz ENSZ-nagykövet: Gondoljanak bele, milyen veszélyt jelentene, ha Ukrajnában biológiai ágensek szabadulnának el

külföld
2022 március 11., 19:54
comments 9

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete pénteken arról beszélt a világszervezet közgyűlésén, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok vándormadarak, denevérek és rovarok megfertőzése útján terveznek biológiaifegyver-csapást mérni az oroszokra.

Nyebenzja vádjai, legyenek bármennyire képtelenek, egyáltalán nem váratlanok. Az orosz fél napok óta arról beszél, hogy az ukránok szerintük amerikai segítséggel biológiai fegyverekkel kísérketeznek. Az ügyben csütörtökön még az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kérték. Az érintettek határozottan tagadják, hogy lennének ilyen fegyvereik.. Az USA és nyugati szövetségesei éppen attól tartanak, hogy ez a vádaskodás az oroszok kommunikációs előkészítése ahhoz, hogy ők maguk vessenek be ilyen fegyvert, majd a másik felet vádolják meg a dologgal.

Vaszilij Nyebenzja mai felszólalásából az a rész váltotta ki a leghevesebb reakciókat, amikor a diplomata alig burkoltan azzal fenyegett meg Európát, hogy valaki biológiai fegyvert vethet be és akkor nekik milyen rossz lesz.

“Gondoljanak bele, milyen valós biológiai veszélyt jelentene az európai országok lakosságára nézve, ha Ukrajnában ellenőrizetlen módon biológiai ágensek szabadulnának el. És ha ilyen forgatókönyv szerint történnének a dolgok, az Európa egészét érintené. Ennek a veszélye nagyon is valós, tekintetbe véve, hogy Ukrajnában radikális nacionalista csoportok az Egyesült Államok védelmi minisztériumával együtt veszélyes kórokozókkal kísérleteznek”

- mondta az orosz diplomata.

Nyebenzja felszólalása után Albánia, az USA és Franciaország küldöttei arra figyelmeztettek, hogy ezek az orosz vádak annak előszítését jelenthetik, hogy éppen Oroszország tervez bevezni biológiai vagy vegyi fegyvert. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint Oroszország Szíriában többször is bevetett vegyi fegyvert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.