Leszámolások indulhattak, az orosz elnök házi őrizetbe helyeztette az FSZB egy tekintélyes és rutinos vezetőjét

március 11., péntek 19:39
20

A ukrajnai orosz invázió kezdete után két héttel az orosz elnök leszámolást indított kedvenc intézményének, az FSZB-nek a vezetőivel szemben. Andrej Szoldatov és Irina Borogan újságírók információi szerint – a duó több idegen nyelvekre lefordított könyvet írt a KGB utódszervezetéről, amelynek „munkásságát” hosszú ideje tanulmányozzák – az első ütéseket az úgynevezett 5. számú főcsoport vezetése kapta.

A Meduza.io megkereste Szoldatovot és Borogant az erről közzétett első hírek után, akik részletesen beszéltek belső forrásokból származó értesüléseikről.

Háttérként elmondták, az 5. számú főcsoport – hivalos nevén Operatív Információk és Nemzetközi Kapcsolatok Szolgálata – feladata a kapcsolattartás a hasonló külföldi szervezetekkel. Ezen belül hozták létre az Operatív Információs Főosztályt – orosz rövidítéssel DOI –, amely külső felderítéssel foglalkozik az FSZB-n belül.

A DOI a 90-es évek vége óta különböző speciális műveleteket végez elsősorban Közel-Külföldön, vagyis a posztszovjet térségben, amivel akkor bízták meg, amikor az FSZB-t konkrétan Vlagyimir Putyin irányította. Amikor a színes forradalmak nyomán a Kreml-barát politikai vezetők elveszítették a hatalmukat több országban is, akkor Szoldatovék szerint a DOI feladata lett megtenni mindent annak érdekében, hogy ezek az államok mégis az orosz érdekszférában maradjanak.

Ukrán területvédelmis katona kilőtt orosz teherautók társaságában Harkiv közelében, 2022. március 7-én Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

2004-ben a főosztály vezetője Szergej Beszeda lett, aki előzőleg az elnöki adminisztrációhoz bekötve dolgozott. Rövidesen az FSZB munkatársai egymás után bukkantak fel Fehéroroszországban, Moldovában és Abháziában, itt a dolguk nem a klasszikus kémkedés, hanem a Kreml-barát politikusok segítése volt.

Mint a cikkben olvasható, Ukrajna végig kiemelt célpontnak számított a DOI számára, Beszeda maga is ott volt Kijevben 2014 februárjában, amikor a Viktor Janukovics elleni tüntetések forrpontján a tömegbe lőttek, és sokan életüket vesztették a Majdanon. Az FSZB-s vezető ezután felkerült az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáira.

Mindez nem akadályozta a DOI-sokat abban, hogy továbbra is jelen legyenek Ukrajnában, és folytassák tevékenységüket. Most viszont homokszem csúszhatott a gépezetbe. Szoldatov és Borogan azt állítja, konkrétan az 5. számú főcsoportnak kellett felmérnie a politikai mozgásokat, eseményeket, a közhangulatot Ukrajnában az invázió elindítása előtt. Úgy tűnik, a szolgálat átverte Putyint, azaz mivel nem merték feldühíteni az elnököt, nem azt mondták neki, amit tapasztaltak, hanem azt, amit hallani szeretett volna.

A szerzőpáros informátorai azt állították, hogy Beszeda és helyettese egyaránt házi őrizetben vannak. Az okok között a különleges műveletekre fordítandó források nem célszerű felhasználása mellett a téves felderítési információk szolgáltatása szerepel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt