Z betűt festettek az ajtajára, elmenekült Oroszországból az ismert színikritikus

háború
2022 március 11., 17:03
comments 2

Közösségi oldalán osztotta meg menekülésének történetét Marina Davidova. Az ismert orosz színikritikus február 26-án elindított az interneten egy háborúellenes petíciót, ezután gyakorlatilag azonnal zaklatni kezdték minden platformon, és egyértelmű jeleket vett észre arra vonatkozóan is, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseit.

Davidova azt írta, a netes és telefonos zaklatásoknak kezdetben nem tulajdonított nagy jelentőséget, az viszont már megviselte, hogy nagy fehér Z betűt festettek a lakásának az ajtajára. Rövidesen úgy döntött, elhagyja az országot, amire egy litván család kisbuszával adódott lehetősége.

Az orosz litván–határon az első sorompónál hosszasan várakoztatták az orosz határőrök, majd egy óra múltán visszaadták az útlevelét. Ekkor még korán hitte, hogy tiszta a levegő, kiderült ugyanis, hogy van még egy orosz ellenőrző pont, ott elvezették egy épület távoli zugába, ahol három FSZB-s másfél órán keresztül tartó kihallgatást rendezett számára a legkülönbözőbb kérdésekkel, melyek alapján kiderült: mindent tudnak róla. Ehhez képest a tortúra végén mégis elengedték.

photo_camera Marina Davidova és a Z

Nem Davidova az egyetlen, aki hasonló Z-t kapott az ajtajára, korábban erről számolt be Anton Dolin, a Meduza.io filmkritikusa is, neki Lettországba sikerült kijutnia.

Az orosz szórakoztatóipar és kulturális élet számos jelentős szereplője külföldön van már, igaz, többen közülük egyelőre óvakodnak emigrációnak nevezni távozásukat. Nincs már Oroszországban Kantemir Balagov filmrendező, Zemfira Ramazanova pop- és Renata Litvinova filmsztár, továbbá Ivan Urgant, az első számú orosz talkshow-műsorvezető sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt