Z betűt festettek az ajtajára, elmenekült Oroszországból az ismert színikritikus

háború
2022 március 11., 17:03
comments 2

Közösségi oldalán osztotta meg menekülésének történetét Marina Davidova. Az ismert orosz színikritikus február 26-án elindított az interneten egy háborúellenes petíciót, ezután gyakorlatilag azonnal zaklatni kezdték minden platformon, és egyértelmű jeleket vett észre arra vonatkozóan is, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseit.

Davidova azt írta, a netes és telefonos zaklatásoknak kezdetben nem tulajdonított nagy jelentőséget, az viszont már megviselte, hogy nagy fehér Z betűt festettek a lakásának az ajtajára. Rövidesen úgy döntött, elhagyja az országot, amire egy litván család kisbuszával adódott lehetősége.

Az orosz litván–határon az első sorompónál hosszasan várakoztatták az orosz határőrök, majd egy óra múltán visszaadták az útlevelét. Ekkor még korán hitte, hogy tiszta a levegő, kiderült ugyanis, hogy van még egy orosz ellenőrző pont, ott elvezették egy épület távoli zugába, ahol három FSZB-s másfél órán keresztül tartó kihallgatást rendezett számára a legkülönbözőbb kérdésekkel, melyek alapján kiderült: mindent tudnak róla. Ehhez képest a tortúra végén mégis elengedték.

photo_camera Marina Davidova és a Z

Nem Davidova az egyetlen, aki hasonló Z-t kapott az ajtajára, korábban erről számolt be Anton Dolin, a Meduza.io filmkritikusa is, neki Lettországba sikerült kijutnia.

Az orosz szórakoztatóipar és kulturális élet számos jelentős szereplője külföldön van már, igaz, többen közülük egyelőre óvakodnak emigrációnak nevezni távozásukat. Nincs már Oroszországban Kantemir Balagov filmrendező, Zemfira Ramazanova pop- és Renata Litvinova filmsztár, továbbá Ivan Urgant, az első számú orosz talkshow-műsorvezető sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.