Az ukrán háborút éltető és kritizáló posztokat is cenzúrázzák Kínában, de az oroszbarát narratíva hangsúlyosabban érvényesül

háború
március 12., 6:05

A BBC közölt részletes összeállítást arról, hogy működik a háborús cenzúra Kínbában.

A cikk szerint a Weibo-n, a WeChat-en és más kínai közösségi platformokon nagyon aktív a cenzúra, egyaránt törlik a háborút vagy Oroszországot kritizáló és konfliktust, az orosz akciókat helyeslő bejegyzéseket. Tilos háborús videók közlése, nem szabad élő adást indítani Ukrajnával kapcsolatban, sőt, egyes beszámolók szerint még a háborúhoz köthető hashtagek használata sem engedélyezett.

Az állami nyilvánosságban az oroszbarát narratívák erősebbek. Kritika nélkül terjed például hír arról, hogy az ukránok maguk gyújtották fel az egyik atomerőművüket. Nyugati sajtóbeszámolókra nem hivatkoznak a kínai médiában, így például az ukrán hadsereg meglepően sikeres ellenállásáról sem olvashatóak hírek. Az orosz állami RT hírtelevíziónak (amit az unióban a háború kitörése után betiltottak) 11+ millió követője van a kínai közösségi médiában, a mainstream kínai lapok pedig előszeretettel hivatkoznak rájuk.

A kínai nyilvánosságban a háborúval kapcsolatban az egyik legfontosabb, visszatérő narratíva az Egyesült Államok felelősségét firtatja. Cikkek jelennek meg például arról, hogy "nyerészkedik az amerikai hadiipar az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokon". A kínai állami beszámolók szerint az Egyesült Államok álhíreket terjeszt a konfliktusról, és Kínát akarják befeketíteni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt