Melitopol polgármestere után a szabadon engedéséért indult tüntetések szervezőjét is elvitték az oroszok

háború
2022 március 12., 13:57

Az orosz fegyveresek pénteken elhurcolták Ivan Fjodovorot, Melitopol város polgármesterét. A 150 ezres Zaporizzsja megyei város a háború első napjaiban került a megszállók kezére, Fjodorovot pedig a hírek szerint azzal vádolták, hogy olyan ukrán egységekkel működött együtt, mint a hírhedt Azov ezred, amely a viszonylag közel található Mariupolt is védi, és amely az oroszok legádázabb ellenségei közé tartozik.

Az ukrán kormányzati politikusok és kommentátorok lényegében terrorcselekménynek minősítették a polgármester „elrablását”, illetve külön kifogásolták azt is, hogy az akcióra a donecki és luhanszki „népköztársaságok” területén kívül került sor.

link Forrás

A melitopoliak szombat délelőtt tüntetést szerveztek Fjodorov kiszabadítása érdekében, amelyen Kirill Timosenko, az ukrán államfő kabinetjének tagja szerint több mint kétezren gyűltek össze. Tették ezt annak ellenére, hogy az oroszok részéről folyamatosak a fenyegető jelzések, főként abban az esetben, ha a lakosság megsértené a kijárási tilalmat, ami este 6 órától van érvényben. A melitopoliak már korábban is többször demonstráltak összességében a megszállás ellen.

Szombat délelőtt viszont egyenesen a tüntetésről elvitték a fegyveresek Olga Gajszumovát, az esemény fő szervezőjét, az Ukrajinszka Pravda azt írja, ez az aktivista közösségi oldaláról derült ki. A poszt jelenleg nem elérhető, aki közzétette, arra hívta fel az embereket, hogy vonuljanak utcára minél többen.

Fjodorov és Gajszumova sorsáról és tartózkodási helyéről jelenleg nincsenek konkrét információk.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.