Melitopol polgármestere után a szabadon engedéséért indult tüntetések szervezőjét is elvitték az oroszok

március 12., szombat 13:57
1

Az orosz fegyveresek pénteken elhurcolták Ivan Fjodovorot, Melitopol város polgármesterét. A 150 ezres Zaporizzsja megyei város a háború első napjaiban került a megszállók kezére, Fjodorovot pedig a hírek szerint azzal vádolták, hogy olyan ukrán egységekkel működött együtt, mint a hírhedt Azov ezred, amely a viszonylag közel található Mariupolt is védi, és amely az oroszok legádázabb ellenségei közé tartozik.

Az ukrán kormányzati politikusok és kommentátorok lényegében terrorcselekménynek minősítették a polgármester „elrablását”, illetve külön kifogásolták azt is, hogy az akcióra a donecki és luhanszki „népköztársaságok” területén kívül került sor.

A melitopoliak szombat délelőtt tüntetést szerveztek Fjodorov kiszabadítása érdekében, amelyen Kirill Timosenko, az ukrán államfő kabinetjének tagja szerint több mint kétezren gyűltek össze. Tették ezt annak ellenére, hogy az oroszok részéről folyamatosak a fenyegető jelzések, főként abban az esetben, ha a lakosság megsértené a kijárási tilalmat, ami este 6 órától van érvényben. A melitopoliak már korábban is többször demonstráltak összességében a megszállás ellen.

Szombat délelőtt viszont egyenesen a tüntetésről elvitték a fegyveresek Olga Gajszumovát, az esemény fő szervezőjét, az Ukrajinszka Pravda azt írja, ez az aktivista közösségi oldaláról derült ki. A poszt jelenleg nem elérhető, aki közzétette, arra hívta fel az embereket, hogy vonuljanak utcára minél többen.

Fjodorov és Gajszumova sorsáról és tartózkodási helyéről jelenleg nincsenek konkrét információk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt