Navalnij sajtófőnöke gond nélkül el tudta hagyni Magyarországot

március 12., szombat 11:11
2

Nincs nemzetközi körözés Kira Jarmis, Alekszej Navalnij sajtófőnöke ellen forrásaink szerint. Pénteken a Szabad Európa azt írta, az orosz hatóságok feltették a nemzetközi körözési listára Navalnij munkatársát, aki amúgy pénteken még éppen Budapesten volt. Oroszországban valóban fölkerült a körözési listákra, de nincs érvényben olyan körözés, amely alapján más országok hatóságának le kellene őt tartóztatnia. Így minden probléma nélkül el tudott utazni Budapestről Vilniusba.

Kira Jarmis tavaly január 23-án. Fotó: Jevgenyij Odinokov/Sputnik via AFP

Ahogy korábban írtuk, Jarmis tavaly távozott Oroszországból, mivel a hatóságok 18 hónap börtönt szabtak ki rá, hivatalosan a koronavírusügyi korlátozások megsértése miatt, valójában az orosz ellenzéki Navalnij melletti elköteleződése miatt.

Kira Jarmis 2014-ben került Navalnij mellé, és ott volt, amikor Navalnij hetekig egy német kórházban feküdt, miután az FSZB megmérgezte. Navalnij azután lebuktatta a merénylőit, majd visszatért Oroszországba, ahol egyből letartóztatták.

Kira Jarmis fél évre házi őrizetbe került, de augusztus óta külföldön él, onnan szervezi a tüntetéseket is, például a nőnapit. Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában című regénye magyarul is megjelent. Az ELTE Média Tanszékén azt mondta, Putyin szerinte „őrült, vagy legalábbis nagyon furcsa elmeállapotban van”, mert „évek óta elzárva, egy bunkerben él a covid miatt, és néha ugyan feltűnik az állami tévében, de mindig visszatér a bunkerébe”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt