Oroszország nemzetközi körözést adott ki Navalnij sajtófőnöke ellen, aki éppen Magyarországon van

március 11., péntek 17:58
17

Az orosz hatóságok feltették a nemzetközi körözési listára a börtönben ülő Alekszej Navalnij sajtófőnökét, Kira Jarmist, és a letartóztatását kérik – írta meg a Szabad Európa az orosz rendőrség adatbázisra hivatkozva.

Kira Jarmis tavaly január 23-án. Fotó: Jevgenyij Odinokov/Sputnik via AFP

Jarmis tavaly távozott Oroszországból, mivel a hatóságok 18 hónap börtönt szabtak ki rá, hivatalosan a koronavírusügyi korlátozások megsértése miatt, valójában az orosz ellenzéki Navalnij melletti elköteleződése miatt.

Kira Jarmis 2014-ben került Navalnij mellé, és ott volt, amikor Navalnij hetekig egy német kórházban feküdt, miután az FSZB megmérgezte. Navalnij azután lebuktatta a merénylőit, majd visszatért Oroszországba, ahol egyből letartóztatták.

Kira Jarmis fél évre házi őrizetbe került, de augusztus óta külföldön él, onnan szervezi a tüntetéseket is, például a nőnapit. Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában című regénye magyarul is megjelent. Az ELTE Média Tanszékén azt mondta, Putyin szerinte „őrült, vagy legalábbis nagyon furcsa elmeállapotban van”, mert „évek óta elzárva, egy bunkerben él a covid miatt, és néha ugyan feltűnik az állami tévében, de mindig visszatér a bunkerébe”.

Frissítés

Navalnij sajtófőnöke úgy tudja, nincs ellene nemzetközi körözés: Oroszországban, ha visszamenne, valóban letartóztatnák Kira Jarmist, de a könyvének magyar kiadója szerint Magyarországot minden gond nélkül el tudta hagyni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt