Már Navalnij sajtótitkárának is korlátozták a mozgásszabadságát

külföld
2021 augusztus 16., 17:01

Egy moszkvai bíróság korlátozta Alekszej Navalnij ellenzéki politikus sajtótitkárának, Kira Jarmisnak a mozgásszabadságát egy 1,5 éves időszakra, mondván, a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt a Navalnij szabadon bocsátását követelő tüntetések szervezésében.

Jarmis a büntetés ideje alatt nem kereshet fel tömegrendezvényeket, nem vehet rész rajtuk, és nem változtathatja meg állandó lakcímét a büntetés-végrehajtási felügyelet értesítése nélkül. Navalnij 31 éves szóvivője február 1. óta volt házi őrizetben az ellene felhozott vád miatt, az ügyben most hirdettek ítéletet.

Kira Jarmis tavaly január 23-án.
photo_camera Fotó: Jevgenyij Odinokov/Sputnik via AFP

Moszkvában az elmúlt hetekben – szintén azon a címen, hogy a járványügyi intézkedések ellenére tüntetést szervezett – hasonló mozgáskorlátozással sújtották Navalnij öccsét, Oleget és a politikus munkatársát, Ljubov Szobol ügyvédnőt. Az ellenzék szerint a bíróság önkényes ítéleteket hozott, hogy a szeptember 17-19-én megtartandó parlamenti választások előtt ellehetetlenítsék a kormányzó Egységes Oroszország párt ellenfeleit.

A korlátozások idején a hatóságok több hatalompárti tömegmegmozdulást engedélyeztek, ezek egyikén, március 18-án, a Krím elcsatolásának évfordulóján maga Vlagyimir Putyin is részt vett a Luzsnyiki Stadionban, és ő sem viselt védőmaszkot.

A bíróság júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott három, Navalnijhoz köthető szervezetet. Oroszországban az ilyen csoportok tagjai egy idei törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem lehetnek jelöltek például a parlamenti választáson sem. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.