Foszforbomba bevetésével vádolják az ukránok az orosz megszállókat Luhanszknál

háború
2022 március 13., 14:33
comments 5
photo_camera Orosz csapatok foszforbombát vetettek be 2016-ban Aleppóban Fotó: ANAS SABAGH/Anadolu Agency via AFP

Ukrán tisztségviselők szerint a megszálló orosz hadsereg foszforbombát is bevetett Luhanszkban, ami tilos nemzetközi egyezmények szerint.

Olekszij Bilocsickij, a popasznai rendőrség vezetője és Ljudmila Deniszova ukrajnai emberi jogi ombudsman is azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy alig száz kilométerre nyugatra Luhanszk városától csapódtak be a foszforgránátok.

A nemzetközi jog tiltja a vegyi fegyvernek minősülő fehér foszforgránátok használatát sűrűn lakott polgári területeken, de megengedi, hogy a csapatok fedezékként használják azokat.

A foszforbombák elviselhetetlen szenvedést okoznak a megsebesülőknek, és hatalmas tüzet idéznek elő. Az orosz csapatok vetettek be hasonló eszközöket már a közelmúltban, Aleppo ostromakor, Szíriában.

A rendőrségi vezető és az ombudsman megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal nem álltak elő. A Reuters és a nemzetközi hírügynökségek is jelezték, hogy egyelőre nem tudják ellenőrizni az állítások igazságtartalmát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt