Mini Putyin a kinyújtott ujjon: Kolodko Mihály óriási miniszoborral reagált a háborúra

MŰVÉSZET
2022 március 14., 10:59
comments 7
  • A világvárosok közül elsőként Budapestnek lett minőségi orosz-ukrán hábroús emlékműve.
  • Külön jó, hogy nem hivatalosan, hanem gerillaszobor formájában.
  • Az alkotója ki más lenne, mint Kolodko Mihály.

Budapest komoly rajongótáborral bíró street art szobrásza, a vicces miniszobrairól híres, 2016 óta a fővárosban élő élő kárpátaljai Kolodko Mihály vasárnapról hétfőre virradóra felállította legfrissebb művét.

Ez szó szerint értendő, mármint a felállítás, mert az aprócska bronz szobrait általában kerítések repedéseibe rögzítő művész ezúttal nagyobb léptékben alkotott. Friss munkája egy, a Duna-parti gyepből kimeredő kőből faragott fehér ujj, aminek a hegyén egy aprócska bronz hadihajó egyensúlyoz.

Ha jobban megnézzük a hadihajót, azt egy ismerős arc, Vlagyimir Putyin orosz elnök vezeti.

Ez természetesen az az orosz hadihajó, aminek a Kígyó-sziget védője azt üzente, hogy húzzon a faszba.

A mű vizuális drámaiságát - egyben szellemi lényegét - a léptékkülönbség adja: a pirinyó hadihajóhoz képest egészen gigantikusnak hat az egyszerű eszközökkel megformált kőujj. Csakhogy itt nem az orosz fél az óriási és hozzá képest az ukrán törpe, hanem pont fordítva. Kolodko mesés világában ez nem is meglepő.

photo_camera Kolodko a műtermében nevet.

Amikor pár napja a külső-erzsébetvárosi pinceműtermében megmutatta a készülő munkát, a mester hosszan magyarázta, hogy mivel a munkáit gyerekek is látják, rájuk mindig külön figyel, ezért sem egyértelműen bemutató középső ujjat faragott, hanem egy stilizált, általános ujjat, ami ráadásként ukrán címerrel díszített pecsétgyűrűt visel. Amikor a munkáját élővé tevő léptékkülönbséget említettem neki, Kolodko megjegyezte, hogy ez akkora, mint amikor az ember az ujjával, körömmel szétnyom valami apró parazitát, kullancsot vagy bolhát.

A Kolodko-rajongók még egy vándormotívumot is felfedezhetnek a hadihajón: a hajóágyú csöve hasonlóan görbül el,

mint az orosz tanké egy korábbi munkáján:

Az eddigi műveit Budapesti közepén, a sűrű városi szövet repedéseiben elhelyező Kolodko a helyszín kiválasztásával is újított. Háborús mementójának szimbolikus és gyakorlati értelemben is tökéletes helyet talált a Duna-parton.

Kolodkót nemcsak általánosságban, kárpátaljaiként érinti a háború, szülei és több rokona most is ott élnek a háborús agresszió sújtotta Ukrajnában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.