Robbanószerkezet is volt a Zágrábban lezuhant drónon

külföld
2022 március 14., 09:25
comments 11

A horvát védelmi miniszter szerint robbanószerkezettel volt felszerelve az a katonai drón, amely a jelek szerint az ukrán háborús övezetből, Románia és Magyarország felett repült át, mielőtt lezuhant Horvátországban, Zágráb délnyugati részén, a város legnagyobb egyetemi kollégiuma közelében. A nagy erejű robbanásban senki sem sérült meg, de 40 parkoló autó megrongálódott.

„Robbanóanyag nyomait és olyan nyomokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy ez nem egy felderítő drón volt. Egy légibomba darabjait találtuk meg” – mondta Mario Banozic horvát védelmi miniszter vasárnap. Szerinte ez további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a drón Oroszországhoz vagy Ukrajnához tartozott-e.

A balesetet vizsgáló nyomozók a becsapódáskor keletkezett kráterből már kiszedték a drón megmaradt darabjainak nagy részét, köztük egy sérült fekete dobozt, amelyből meg lehetne tudni a drón repülési útvonalát.

Horvát tisztviselők bírálták a NATO-t, amiért lassan reagált a helyzetre, egyben megkérdőjelezték a katonai szövetség tagállamainak felkészültségét egy esetleges támadásra. A NATO közölte, hogy integrált lég- és rakétavédelme követte a drón repülési útvonalát, horvát tisztviselők szerint azonban az ország hatóságait nem tájékoztatták, és a NATO csak újságírói kérdésekre reagált.

A horvát nyomozók a Zágrábnál lezuhant drónt egy szovjet Tu-141-esként azonosították, amelyet az 1980-as években Oroszországban és Ukrajnában is használtak felderítő feladatokra. (abc)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.