13 év börtönbüntetés várhat Alekszej Navalnijra

külföld
2022 március 15., 22:56
comments 1

Az Alekszej Navalnij ügyében eljáró orosz ügyész 13 év börtönbüntetést kért a bíróságtól az ellenzéki politikusnak egy szigorú büntetőkolónián - írja a Guardian. Putyin legnagyobb ellenzéki riválisát egy újabb csalási ügy miatt ítélnék 13 év börtönre és 1,2 millió rubel pénzbüntetésre.

A tárgyalást abban a Moszkva melletti börtönkolóniában tartották, ahol Navalnij éppen 2,5 éves börtönbüntetését tölti. Az ügyész viszont egy másik börtönbe küldené az újabb ügyben, ahol a Guardian szerint sokkal rosszabb körülmények és visszaeső bűnözők között lenne az ellenzéki politikus, akit az orosz titkosszolgálat korábban megpróbált megmérgezni.

"Nem dughatnak mindenkit börtönbe. Még akkor sem, ha 113 év börtönre ítél, nem ijeszt meg engem és az olyanokat, mint én."-mondta a tárgyaláson a fekete börtönuniformisba öltözött Navalnij. A tárgyaláson a sajtó nem lehetett jelen, videóközvetítésen nézhették az eseményeket, ami viszont beszámolók szerint meg-meg szakadt Navalnij beszéde közben. Az újabb vádpontokban március 22-én hoz döntést a bíróság.

Alekszej Navalnij a lefortovói bírósági meghallgatásán február 21-én.
photo_camera Navalnij beszédet mond a tárgyalásán. Fotó: Mihail Voszkreszenszkij/Sputnik via AFP

Leonyid Volkov, Navalnij közeli munkatársa azt nyilatkozta a Guardian-nek, hogy az orosz kormány életfogytig börtönbe akarja zárni Putyin kihívóját. Navalnij nemrég Magyarországon járt szóvivője, Kira Jarmis szerint az, hogy Navalnij meddig lesz börtönben, attól függ, hogy Putyin meddig lesz hatalmon. Jarmis nemrég interjút adott a 444-nek, ez itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.