Navalnij sajtótitkára: Megdöbbentem, mekkora a hasonlóság Magyarországgal

Lezárt tartalom a Kör tagjainak oroszország
március 14., 20:16
comments 11
  • Kira Jarmis a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij sajtótitkára.
  • Az elmúlt években folyamatosan rendőri zaklatás alatt állt, utoljára hét hónapot töltött házi őrizetben.
  • A tapasztalatai alaján írt fikciós regénye, a Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában magyar kiadásának bemutatójára érkezett Budapestre, és épp itt tartózkodása alatt adtak ki ellene körözést Oroszországban.
  • Jarmist az emigrációja okai mellett elsősorban a háborúról, Putyinról és az orosz közvéleményről kérdeztük.

Mesélne az orosz hatóságokkal kapcsolatos személyes tapasztalatairól, melyek könyvének alaptémáját adják?

Régre nyúlik vissza a kapcsolatom a hatóságokkal. Amikor a jelenlegi munkahelyemre próbáltam jelentkezni, az állásinterjún megkérdezték tőlem, hogy mit szólnék, ha a rendőrség razziázna nálam. Ez nyolc évvel ezelőtt volt, és akkor valójában nem is sejtettem, hogy ez egyszer tényleg megtörténik. Azt feleltem, hogy nagyon büszke lennék magamra, mert ez azt jelentené, hogy jól végzem a munkám. Nagyjából egy évre rá volt az első kihallgatásom, amire alaposan felkészültem, bár nem mondanám, hogy nem féltem. Aztán kiderült, hogy ez az egész valójában mennyire unalmas. Pár évvel később megtörtént az első razzia az irodánkban, később megvolt az első őrizetbe vételem, aztán a második, később razziáztak is az otthonomban, majd házi őrizetbe vettek, és most elítélt bűnöző vagyok, akit Oroszországban börtön fenyeget. Tehát ez az egész fokozatosan épült fel. Az életem csak tükörképe annak, ami egész Oroszországban történik. Nyolc évvel ezelőtt minden sokkal egyszerűbb volt, sőt sokkal szabadabb is. A szabadság köre napról napra szűkül. Éppen ma jelentették be az orosz hatóságok, hogy szélsőségesnek találták a Meta céget (az interjú március 11-én készült), ezért betiltják, így a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is. Nem én találtam ki, valószínűleg hamarosan angolul is olvasni lehet majd róla, mert ez éppen most történik, ahogy beszélünk. Még nem blokkolták, de már mondták, hogy megteszik.

Emiatt a „szűkülés” miatt hagyta el Oroszországot?

Hét hónap házi őrizet után hagytam el a hazámat. Rájöttem, mennyire elszakadtam a munkámtól. Nem használhattam az internetet, nem telefonálhattam, a postát sem használhattam, sőt még a szemetet sem vihettem le az utcára. Senki nem találkozhatott velem, kivéve az ügyvédemet, a nyomozókat, és a közeli hozzátartozóimat, de ők egy másik városban élnek, így egyszerűen nem tudtak meglátogatni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

10 napig most féláron csatlakozhatsz.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt