A cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök Kijevbe utazik kedden

külföld
2022 március 15., 08:39
comments 25

A BBC beszámolója szerint a lengyel kormány erősítette meg, hogy Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnökei Kijevbe utaznak kedden, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az út célja a lengyel kormány szerint, hogy kinyilvánítsák egyhangú kiállásukat az EU nevében Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett.

link Forrás

Petr Fiala cseh miniszterelnök posztja szerint Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnök mellett a delegáció tagja lesz a lengyel jobboldal legbefolyásosabb politikusa, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes is.

A találkozó megszervezését az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, illetve az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is támogatta.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedd délelőtti sajtóértekezletén közölte: a négy politikus vonattal utazik az ukrán fővárosba, már át is kelt a lengyel-ukrán határon.

Az útról az Európai Tanács múlt heti párizsi értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőit is tájékoztatták róla - mondta el Dworczyk.

Alátogatásról beszámolt később maga Morawiecki is a Facebook-oldalán. A világ számára "ily sorsdöntő pillanatokban kötelességünk ott lenni, ahol formálódik a történelem" - írta. Az ukrajnai háborúban "a gyermekeink jövője a tét, ők megérdemlik, hogy zsarnokságtól mentes világban éljenek" - áll a bejegyzésben.

"Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti államok, később pedig sor kerülhet az én országomra, Lengyelországra is" - idézte a miniszterelnök Lech Kaczynskit, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt lengyel elnököt, aki Grúzia 2008-es orosz megtámadása idején Tbilisziben tett szolidaritási látogatást a három balti állam és Ukrajna akkori vezetőivel együtt. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.