A cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök Kijevbe utazik kedden

külföld
2022 március 15., 08:39
comments 25

A BBC beszámolója szerint a lengyel kormány erősítette meg, hogy Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnökei Kijevbe utaznak kedden, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az út célja a lengyel kormány szerint, hogy kinyilvánítsák egyhangú kiállásukat az EU nevében Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett.

Petr Fiala cseh miniszterelnök posztja szerint Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnök mellett a delegáció tagja lesz a lengyel jobboldal legbefolyásosabb politikusa, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes is.

A találkozó megszervezését az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, illetve az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is támogatta.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedd délelőtti sajtóértekezletén közölte: a négy politikus vonattal utazik az ukrán fővárosba, már át is kelt a lengyel-ukrán határon.

Az útról az Európai Tanács múlt heti párizsi értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőit is tájékoztatták róla - mondta el Dworczyk.

Alátogatásról beszámolt később maga Morawiecki is a Facebook-oldalán. A világ számára "ily sorsdöntő pillanatokban kötelességünk ott lenni, ahol formálódik a történelem" - írta. Az ukrajnai háborúban "a gyermekeink jövője a tét, ők megérdemlik, hogy zsarnokságtól mentes világban éljenek" - áll a bejegyzésben.

"Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti államok, később pedig sor kerülhet az én országomra, Lengyelországra is" - idézte a miniszterelnök Lech Kaczynskit, a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt lengyel elnököt, aki Grúzia 2008-es orosz megtámadása idején Tbilisziben tett szolidaritási látogatást a három balti állam és Ukrajna akkori vezetőivel együtt. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.