Az Intel több mint 33 milliárd eurót fektet chipek gyártásába Európában

TECH
március 15., 17:23
comments 3

Az American Intel Corp., a világ egyik legnagyobb számítógépalkatrész-gyártója több mint 33 milliárd eurót fektet félvezető alkatrészek gyártásába Európában.

Ez az első fázisa a cég tavaly bejelentett tervének, ami 10 év alatt kb. 80 milliárd eurós beruházást irányoz elő a kutatás-fejlesztéstől a gyártásig és a legújabb csomagolási technológiákig.

photo_camera Az Inte alkalmazottja feltart egy Pentium IV-es chipet Costa Ricában 2004. június 10-én. Fotó: Kent Gilbert/AP

Az első szakaszban az Intel 17 milliárd eurót különít el két, chipek gyártására szolgáló vállalat felépítésére a németországi Magdeburgban. Az építkezés várhatóan 2023 első felében kezdődik, a cégek beindítását pedig 2027-re tervezik.

Emellett az Intel 12 milliárd eurót fektet írországi chipgyártási projektjének bővítésébe, és a tervek szerint ezzel megkétszerezi az ottani gyártókapacitást.

Az Intel tárgyalásokat kezdett az olasz kormánnyal is, hogy az országban gyártóüzemet építsenek, amibe akár 4,5 milliárd eurót is fektethet. A tervek szerint 2025-2027 között induló vállalkozás 1500 munkahelyet hoz létre közvetlenül, és további kb. 3500-at a beszállítókkal és partnerekkel.

Az Intel további tervei között szerepel egy új európai (franciaországi) kutatás-fejlesztési központ felépítése, ami 1000 high-tech munkahelyet teremt, ebből 450-et 2024 végéig.

„Franciaország lesz az Intel nagy teljesítményű számítástechnikai és mesterséges intelligenciatechnológiáinak európai központja” – áll a vállalat közleményében.

Emellett a cég bővíteni akarja a meglévő technológiai központját Lengyelországban és közös vállalkozásokat hozna létre Spanyolországan a Barcelonai Szuperszámítógép Központtal. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt