Az új uniós szankciós terv szerint nem lehetne 300 eurónál drágább fogyasztási cikkeket eladni Oroszországba

külföld
2022 március 15., 07:20

Újabb szankciókat tervez kivetni az Európai Unió Oroszországgal szemben, írta a Bloomberg hétfő este, és a gazdasági lap információi szerint az új korlátozás a 300 eurónál értékesebb fogyasztási cikkek oroszországi értékesítésére vonatkozik majd. Emellett tiltanák az orosz acél- és vastermékek vásárlását is.

A szankciók negyedik köréről egyelőre csak vázlatos tervek vannak, ezt látta a Bloomberg stábja. Eszerint az EU megtiltaná, hogy európai gyártók 50 ezer eurónál értékesebb autókat, hajókat és repülőket adjanak el Oroszországba. Számos európai autógyártó korábban már magától is jelezte, hogy nem szállítanak többet az orosz piacra.

Emellett további orosz milliárdosok kerülhetnek rá az európai szankciós listára, és az EU lobbizni fog azért, hogy Oroszország rosszabb kategóriába kerüljön a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) besorolásban. A WTO rendszerében a jó kategóriában lévő országoknak muszáj egymás között ugyanolyan vámszabályokat alkalmazniuk.

A Bloomberg cikke megjegyzi, hogy a jelenlegi szankciós tervekben is lenne néhány kivétel, például az energetikai és a fémipari szektorban. Továbbra sem tiltanák meg például, hogy valaki orosz fosszilis energiát vásároljon, de ugyanígy legális lenne az orosz aluminium, a réz, a vasérc vagy a titán vásárlása.

A szankciókban az orosz acélipar legtöbb készterméke érintett lenne, de egyes nyersanyagok nem, mert ezekre számos európai termelő támaszkodik, és nehezen tudnák pótolni, ha kiesne az orosz export. Ugyanakkor a szankciók így is érzékenyen érinthetnék az európai acélipart, amit már eleve megvisel, hogy elmaradnak az ukrán hajószállítmányok.

A Bloomberg információi szerint a hétfői, zárt ajtós találkozón vita volt az uniós nagykövetek között, a lengyelek és a balti államok képviselői szigorúbb szankciókat akartak, míg több ország a németek vezetésével igyekezett kivételeket kijárni.

A luxustermékek esetében az EU-s korlátozás kikötné, hogy nem lehet 300 eurónál értékesebb cikkeket eladni bárkinek Oroszországban vagy pedig oroszországi használatra. Az ékszerektől az alkoholon és a szarvasgombán át a táskákig, cipőkig és bőrtermékekig számos használati tárgyra kiterjed a lista. Az EU tervei szerint közel 400 európai exportcikk kerülhet rá a listára, melyeknek évi 25 milliárd euró volt eddig a kereskedelmi értéke.

A korábbi szankciókhoz hasonlóan a már megkötött szerződések egy része kivételt képez majd a korlátozás alól.

A szankciók egy része inkább csak szimbolikus lesz, hiszen a nagy európai luxusmárkák nemzetközi forgalmának kis részét, mintegy 2 százalékát teszi ki az orosz piac.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.