Szlovákia számol azzal, hogy az oroszok katonai támadást indíthatnak a határon fekvő Ungvár repülőtere ellen

háború
2022 március 14., 23:28

Jaroslav Naď (OĽaNO) szlovák védelmi miniszter adott tájékoztatást a szlovák védelmi bizottság ülésén, amin a szövetségesek jelenlétéről szóló javaslatot elfogadták és javasolták a parlamenti jóváhagyását is – írja a Paraméter a TASR szlovák állami hírügynökségre hivatkozva.

A védelmi miniszter azt mondta, Oroszország agressziójának Ukrajna ellen közvetlen biztonsági következményei vannak Szlovákiára nézve, példaként a migrációt és az intenzívebb hibrid tevékenységet említette, de számolnak azzal is, hogy az Orosz Föderáció belátható időn belül közvetlen katonai támadást indít a szlovák határon fekvő Ungvár repülőtere ellen.

Nad' szerint a NATO keleti szárnyának más országai is kérvényezték a megerősített előretolt jelenlétet, és Szlovákiát az aktuális információk szerint nem fenyegeti közvetlen veszély Oroszország felől.

Jaroslav Naď február 3-án
photo_camera Jaroslav Naď február 3-án Fotó: Ken Cedeno/AFP

A lap azt írja, Csehország lesz a szlovákiai nemzetközi harccsoport keretországa, Németország és Hollandia biztosítja a Patriot légvédelmi rendszert, az USA pedig a Sentinel radarrendszert. Az előbbi beüzemelése Naď szerint pár héten belül megtörténhet, és drónrendszerek telepítése is esedékes. Ha a megbízást jóváhagyja az SZK Nemzeti Tanácsa, az első katonák már a napokban megérkezhetnek – mondta.

A Paraméter azt írja, hogy a NATO megerősített előretolt szlovákiai jelenléte válasz az ki nem provokált orosz tömeges katonai invázióra. A nemzetközi harccsoportot cseh, holland, lengyel, szlovén, német és amerikai katonák fogják alkotni, az erről szóló javaslatot még jóvá kell hagynia a szlovák parlamentnek – írja a lap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.