Zelenszkij a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő látogatásáról: Ilyen szövetségesekkel győzni fogunk

külföld
2022 március 15., 22:04
comments 9

Videót tett közzé a közösségi médiában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, ahogy az őt az ostromlott ukrán fővárosban meglátogató lengyel, cseh és szlovén miniszterelnökkel tárgyal. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczinsky miniszterelnök-helyettes és a kormányzó - a Fidesszel amúgy elég jó kapcsolatot ápoló - Jog és Igazságosság pártelnöke, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök vonattal utazott Lengyelországból az ukrán fővárosba, mert félő volt, hogy ha a lengyel kormány gépével utaznak, azt NATO-s provokációnak veszi az orosz hadsereg. Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter elismerte, hogy kockázatos volt a kormányfők útja, de a közös értékekért megérte.

A videó alapján Zelenszkij beszámolt a háború állásáról, az orosz hadsereg bombázásairól, az ukrán hadsereg állapotáról, és megköszönte kollégáinak a támogatást. Az ukrán elnök a látogatást a támogatás erős bizonyítékának nevezte.

"Ilyen szövetségesekkel meg fogjuk nyerni a háborút"-mondta újságíróknak a tárgyalások után az ukrán elnök.

link Forrás

Morawiecki korábban a Twitteren azt írta az útjukról: "A történelmet itt, a háború tépázta Kijevben írják. A szabadság itt harcol a zsarnokság világával szemben. Mindannyiunk jövője itt dől el. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat a barátai segítségére - ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe."

A tanácskozáson Kaczinsky azt vetette föl, hogy valamilyen, önmagát megvédeni képes nemzetközi békefenntartó missziót kellene Ukrajnába vezényelni. Ezt szervezheti a NATO, de lehet nagyobb nemzetközi összefogás része is a lengyel kormánypárt vezetője szerint.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívták-e kollégái és elvbarátai, a miniszterelnök szóvivője kedden csak annyit közölt, hogy Orbán tudott az útról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.