Zelenszkij a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő látogatásáról: Ilyen szövetségesekkel győzni fogunk

március 15., kedd 22:04
12

Videót tett közzé a közösségi médiában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, ahogy az őt az ostromlott ukrán fővárosban meglátogató lengyel, cseh és szlovén miniszterelnökkel tárgyal. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczinsky miniszterelnök-helyettes és a kormányzó - a Fidesszel amúgy elég jó kapcsolatot ápoló - Jog és Igazságosság pártelnöke, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök vonattal utazott Lengyelországból az ukrán fővárosba, mert félő volt, hogy ha a lengyel kormány gépével utaznak, azt NATO-s provokációnak veszi az orosz hadsereg. Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter elismerte, hogy kockázatos volt a kormányfők útja, de a közös értékekért megérte.

A videó alapján Zelenszkij beszámolt a háború állásáról, az orosz hadsereg bombázásairól, az ukrán hadsereg állapotáról, és megköszönte kollégáinak a támogatást. Az ukrán elnök a látogatást a támogatás erős bizonyítékának nevezte.

"Ilyen szövetségesekkel meg fogjuk nyerni a háborút"-mondta újságíróknak a tárgyalások után az ukrán elnök.

Morawiecki korábban a Twitteren azt írta az útjukról: "A történelmet itt, a háború tépázta Kijevben írják. A szabadság itt harcol a zsarnokság világával szemben. Mindannyiunk jövője itt dől el. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat a barátai segítségére - ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe."

A tanácskozáson Kaczinsky azt vetette föl, hogy valamilyen, önmagát megvédeni képes nemzetközi békefenntartó missziót kellene Ukrajnába vezényelni. Ezt szervezheti a NATO, de lehet nagyobb nemzetközi összefogás része is a lengyel kormánypárt vezetője szerint.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívták-e kollégái és elvbarátai, a miniszterelnök szóvivője kedden csak annyit közölt, hogy Orbán tudott az útról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt