ENSZ: 4,3 milliárd dollár kell a jemeni humanitárius válság kezeléséhez

háború
2022 március 16., 07:23

Az ENSZ-nek 4,3 milliárd dollárt kell összegyűjtenie jemeni segélyprogramjai fenntartásához, de még így is arra kényszerült, hogy alapvető, élelmiszer-ellátással és egészségüggyel kapcsolatos segélyprogramokat fogjon vissza a polgárháború sújtotta országban – közölte Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese egy adományozói konferencián.

A világszervezet arra figyelmeztetett, hogy Jemenben most 17 millióan szorulnak élelmiszersegélyre, de az év második felében ez a szám akár 19 millióra is nőhet.

Két éve az ENSZ a 3,4 milliárd dollárnak csak a felét kapta meg, 2021-ben pedig 2,3 milliárd dollárból gazdálkodhatott.

Jemenben tavaly a polgárháborúban a nemzetközileg elismert kormányt támogató arab koalíció blokádja miatt duplájára nőttek az élelmiszerárak, idén pedig várhatóan tovább nőnek, mert az ország a gabonája harmadát Oroszországból és Ukrajnából szerezte be.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) hétfőn arra figyelmeztetett, hogy 2022-ben komoly támogatás nélkül éhínségre lehet számítani Jemenben.

photo_camera Jemeni nők a földeken 2018. október 16-án. Fotó: Essa Ahmed/AFP

Az országnak szánt segélyadományok az ukrajnai háború mellett a koronavírus-járvány és az afganisztáni válság miatt már korábban apadásnak indultak, és kétségek merültek fel a húszi lázadók a segélyszállítmányok célba juttatásában vállalt szerepével kapcsolatban is.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint 100 ezren haltak meg, és milliók váltak földönfutóvá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.