Ha csatlakozol a Körhöz, azzal az ukrán, orosz és fehérorosz független újságírást is támogatod

A ukrajnai invázió elhozta az ukrán, az orosz és a fehérorosz nyilvánosság legsötétebb időszakát. Ukrajnában az orosz csapatok már több újságírót is megöltek, a megszállt területeken sokuknak bujkálnia kell. Oroszországban betiltják a megmaradt független szerkesztőségeket, és már azért súlyos büntetés jár, ha valaki kimondja: háború van. Itthon napi 24 órában ömlik a hazug putyinista propaganda a kormánymédiából.

Ha most csatlakozol a Körhöz, azzal nem csak a 444 szerkesztőségét erősíted. Minden új csatlakozó befizetéséből 1000-3000 forint támogatás jut független lapoknak és újságíróknak Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban.

A 444 egy hónapig gyűjti a befizetéseket, amikből a bécsi székhelyű nemzetközi újságíró szervezet, az International Press Institute (IPI) Szolidaritási Alapjának adományozunk.

Csatlakozz a Körhöz, és támogasd az ukrán, az orosz és a fehérorosz szabad sajtót a háború idején!

Ha teheted, támogasd közvetlenül is a független újságírást a háborús térségben, mi is így teszünk:

  • A prágai székhelyű angol nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó Transitions portál a Kickstarteren indította el Kelet-Európai Független Újságírás Alap nevű gyűjtését, amit a 444 is támogat. A cél kisebb összegekkel közvetlenül támogatni ukrán, orosz és fehérorosz újságírók munkáját. A projekt 3 hét alatt 30 ezer amerikai dollárt próbál összegyűjteni erre a célra.
  • A londoni székhelyű thefix.media már majdnem 2 millió eurót gyűjtött össze a háború kitörése óta. A pénzből műholdas telefonokat, nagy teljesítményű akkumulátorokat és golyóálló mellényeket és más eszközöket vásárolnak ukrán újságíróknak, és közvetlen anyagi támogatást nyújtanak a térségben működő szerkesztőségeknek.
  • A legnagyobb lengyel napilap, a velünk is rendszeres összedolgozó Gazeta Wyborcza alapítványa Ukrán Médialapot hozott létre más európai kiadókkal együttműködve. Eddig 260 ezer eurót gyűjtöttek össze, a pénzből tárgyi és anyagi támogatást nyújtanak ukrán újságíróknak és lapoknak, valamint üldözött újságírók kimentését segítik.
  • Közösségi finanszírozási kampányt indított az orosz újságírók által Rigából működtetett Meduza, az egyik legmegbízhatóbb Oroszországgal foglalkozó portálok egyike, velük is dolgoztunk már együtt, például az orosz befolyásról szóló 2018-as dokumentumfilmünknél. A Meduza 30 ezer oroszországi támogatóját veszítette el egyik napról a másikra, amikor a háború kitörése után végleg betiltották őket Oroszországban. A lap a fennmaradásáért és Oroszországban rekedt munkatársaik kimentéséért gyűjt.
  • További, nem médiához kapcsolódó jótékonykodási lehetőségekről a Qubit cikkében olvashatsz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt