Ismerősei fiókját törte fel egy 17 éves fiú, hogy így csaljon ki pénzt emberektől

bűnügy
március 16., 11:01
comments 1

Többrendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy fiatalkorú fiú ellen, aki bankkártyák jogtalanul megszerzett adataival vásárolgatott magának az interneten, írja az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint a tizenhét éves fiú 2020 szeptemberében nőnek adva ki magát az interneten megismerkedett egy férfival, akinek a netes csevegés során minden alap nélkül felajánlotta, hogy vegyen részt egy bank által szervezett milliós ajándéksorsoláson. Ennek érdekében a megtévesztett férfitól elkérte a bankkártyája adatait, aki azokat gyanútlanul megadta neki. Ezután a fiú az interneten 22.490 forint értékben vásárolt a sértett számlájáról, majd 2021 májusában hasonló módszerrel egy másik férfinak 15.000 forint kárt okozott.

A fiatalkorú további két személlyel úgy vette fel kapcsolatot, hogy belépett egy ismerőse közösségi oldalára, és az ő ismerőseinek írt a feltört fiók tulajdonosának nevében. Üzeneteiben hamis indokokkal megtévesztve a sértetteket, elkérte tőlük bankkártyájuk adatait, majd az adatokat felhasználva internetes vásárlásokat, banki tranzakciókat hajtott végre.

Az okozott kár egy esetben a 660.000 forintot is meghaladta, a másik sértettnek pedig 112.000 forint kárt okozott.Az ügyészség a fiatalkorúval szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés hozatalára, abban végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak azzal, hogy a felfüggesztés idejére a bíróság rendelkezzen a pártfogó felügyeletéről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt