Videóra vették, ahogy a GRU ügynöke megpróbál beszervezni egy embert Szlovákiában

március 16., szerda 9:02
6

Szlovákia több másik diplomata mellett kiutasította az orosz katonai hírszerző szolgálat, a GRU kémjét, Szergej Szolomaszov alezredest. A szlovák biztonsági ügynöksége videóra vette, ahogy Szolomaszov megpróbált – filmbe illő szöveggel – beszervezni egy oroszpárti szlovákot, nem tudván, hogy a férfi be van drótozva.

Zuzana Čaputová államfő azt mondta, az orosz diplomaták kiutasítása Szlovákia területéről adekvát reakció a katonai hírszerzés és a bűnüldöző szervek vizsgálati eredményeire, mert rendkívül súlyos dolgokra derült fény, amik megerősítik, hogy Oroszország régóta befolyásolja a szlovákiai közvéleményt és politikát – írja a Paraméter.

„Az efféle aktivitás célja végeredményben Szlovákia belső stabilitásának és biztonságának gyengítése, ezért hatékonyan védekeznünk kell ellene” – mondta az államfő, aki bízik abban, hogy a biztonsági egységek alaposan kivizsgálják az orosz kémkedés gyanúját, és a jövőben meg tudják akadályozni az ilyesmit.

Zuzana Caputova szlovák elnök 2019. július 11-én Budapesten. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A GRU-ügyben a rendőrség két ember ellen indított eljárást kémkedés és vesztegetés miatt: Pavol Bučka, a katonai akadémia volt tisztviselője és Bohuš Garbár, az államilag letiltott Hlavné správy portál szerzője is beismerte a tettét. (Paraméter)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt