Elvitték a rendőrök a volt bolgár miniszterelnököt az EU-s pénzek ellopása miatt

külföld
2022 március 17., 21:55
comments 12

Csütörtök este a bolgár rendőrség előállította Bojko Boriszovot, Bulgária volt miniszterelnökét. Az ügyvédje szerint még nem emeltek hivatalosan vádat ellene, de házkutatást tartott a rendőrség a lakásán, és legalább 24 órára őrizetbe vették.

A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze Boriszov előállítása.

Laura Kövesi, az EU főügyésze szerdán érkezett Bulgáriába, ahol bemutatta a helyi hatóságoknak az EU-s ügyészség nyomozásának eddigi eredményeit. Összesen 120 korrupció-gyanús ügyet tártak fel, amelyek mind európai pénzek ellopásával kapcsolatosak. A bolgár hatóságok e nyomozati anyag alapján léptek csütörtökön.

Az Európai Ügyészségnek a 27 tagállamból 22 a tagja, a kimaradó országok egyike Magyarország.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök 2015. december 17-én Brüsszelben.
photo_camera Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök 2015. december 17-én Brüsszelben. Fotó: Nicolas Maeterlinck/Belga/AFP

Boriszov mellett előállították Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a bolgár parlament költségvetési bizottságának a volt elnökét és Boriszov kommunikációs főtanácsadóját, Szevdalina Arnaudovát is.

Bojko Boriszov néhány hónap megszakítással 2009 és 2021 között volt Bulgária miniszterelnöke. 2021-ben három parlamenti választást is tartottak Bulgáriában, végül decemberben sikerült új kormányt alakítani, a korrupció-ellenes jelszavakkal induló pártok koalíciójával. Kiril Petkov, az új miniszterelnök e szavakkal kommentálta Boriszov előállítását: "senki sem állhat a törvények felett".

Boriszov fontos szövetségese volt Orbán Viktornak az Európai Tanácsban, többször is néztek meg együtt határkerítéseket és hangoztatták közösen migráns-ellenes nézeteiket.

Bojko Boriszov és Orbán Viktor szófiai találkozója 2018-ban.
photo_camera Bojko Boriszov és Orbán Viktor szófiai találkozója 2018-ban. Fotó: Prime Ministry of Bulgaria / Han/Anadolu Agency

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.