Németország és Norvégia egy közös hidrogénvezeték megépítését tervezi

külföld
2022 március 17., 05:55

Németország és Norvégia a két országot összekötő hidrogénvezeték építését fontolgatja, hogy így csökkentsék Európa függőségét az orosz energiaellátástól. Most egy megvalósíthatósági tanulmányt terveznek készíteni a projektről, amelynek célja, hogy zöld hidrogént szállítsanak Norvégiából Németországba.

Habeck, bal oldalon, itt még Norvégiában tárgyalt. (Jobbról a norvég miniszterelnök.)
photo_camera Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök és Robert Habeck német gazdasági miniszter Fotó: TORSTEIN BE/AFP

Robert Habeck német gazdasági miniszter és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök közös nyilatkozata szerint a következő időszakban „rendkívül fontos lesz felgyorsítani az orosz földgázt és kőolajat helyettesítő alternatív energiaforrások fejlesztését és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítését Európában”.

Németországban azóta szorgalmazzák az energiaellátás átalakítását, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát: a németek a gáz több mint felét, a szén felét és a kőolaj nagyjából egyharmadát Oroszországból szerzik be. Olaf Scholz kancellár ígéretet tett, hogy megerősítik a nemzet gáz- és széntárolóit. Emellett a kormány bejelentette, hogy cseppfolyósított földgázt vásárolnak, támogatják az új LNG-terminálok építésére irányuló erőfeszítéseket, és szorgalmazzák a megújuló energiaforrások gyorsabb elterjedését. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.