Betiltották Maliban a francia közmédiát

külföld
2022 március 18., 05:57
comments 1

Nem sugározhat többé Maliban két francia közszolgálati csatorna, a France 24 és a Radio France Internationale. A helyi sajtó sem vehet át híreket ezektől a médiumoktól, amelyek hagyományosan népszerűek a frankofón országokban, írja a Le Monde.

Az országot irányító katonai junta szerint a két csatorna hazugságokat terjesztett a civilekkel szembeni állami erőszakról, amiről az ENSZ és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet is beszámolt. Utóbbi becslése szerint tavaly december óta 71 civilt öltek meg Maliban, ehhez képest a hatóságok a ruandai népirtás idején működő propagandához hasonlították a francia közmédiát.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Franciaország és európai szövetségesei februárban vonták ki csapataikat Maliból, miután a 2020-ban hatalomra került junta Oroszország felé fordult, és a francia nagykövetet is kiutasította. Tavaly decemberben a misszióban érintett nyugati hatalmak közölték, hogy az orosz magáncég, a Wagner zsoldosai jelentek meg a nyugat-afrikai országban, a mali junta ezt tagadta.

A francia csapatok 2013-ban, a dzsihádisták megfékezése érdekében érkeztek Maliba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt