Melitopol elrabolt és kiszabadított polgármestere szerint vannak, akiket kínoznak az orosz katonák

háború
2022 március 18., 05:31

Ivan Fjodorov, Melitopol korábban elrabolt és kiszabadított polgármestere interjút adott, amelyben elmondta, hét órát töltött egy zsákkal a fején, most pedig már Kijevben van, ahol találkozott Zelenszkijjel, aki egy „cselekvési tervvel” bízta meg őt.

Melitopol polgármesterét március 11-én rabolta el az orosz hadsereg, öt napig semmit sem lehetett tudni róla. Melitopol lakói utcára vonultak miatta, követelték Fjodorov szabadon bocsátását. Ivan Fjodorov március 16-án szabadult ki pár orosz katonáért cserébe. Most interjút adott, amiből kiderül, hogy már hétfőn is megpróbálták kiszabadítani őt orosz katonákért cserébe. Elmondása szerint akkor hét órát autóztatták egy zsákkal a fején, és nem tudta, hova viszik. Végül csak annyit közöltek vele az oroszok, hogy az országa nem akarja őt visszakapni, ezért visszazárják a cellájába.

Úgy tudja, kilenc katonáért cserébe engedték ki őt. Fjodorov úgy fogalmazott, a koruk miatt nem mondhatja rájuk, hogy gyerekek, de szerinte „nem igazán lehet őket katonának nevezni, mert csak 18-19 éves srácok”, viszont „azért jöttek ide, hogy megöljék a népemet”.

Fjodorovot elmondása szerint Melitopolban, a városi rendőrség épületében tartották fogva egy cellában, és amikor „tárgyalásokat folytattak” vele, néha öt, néha hat-hét katona állta körbe fegyverrel. Azt mondta, többször hallott sikolyokat a szomszédos cellából, vagyis feltehetően kínoztak ott másokat, de őt nem verték meg. Utóbbi szerinte kizárólag a nyilvánosság miatt történt így. Szerinte azalatt a pár nap alatt, amíg bezárva tartották, követelték tőle, hogy mondjon le, illetve dokumentumokat akartak megszerezni tőle, hogy „kinevezhessenek néhány helyettest, hogy elvégezhessenek bizonyos feladatokat. De ezek az emberek nem értik az ukrán törvényeket, nem tudják, hogy a polgármester nem mondhat le egy tollvonással, hogy a lemondást a városi tanács képviselőinek kell elfogadniuk. Nem értik, hogy a polgármester nem nevezhet ki képviselőt, azt a városi tanács képviselőinek kell megszavazniuk.”

Fjodorov azóta már Kijevben van, elmondása szerint találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, most pedig Zaporizzsjába utazik, ahol „van egy bizonyos cselekvési terv, amelyet az elnök utasítására végre kell hajtanom”.

Az interjúban szóba került Galina Danilcsenko is, aki most Melitopol megbízott polgármesterének nevezi magát, és kijelentette, hogy együttműködik az orosz megszállókkal. Fjodorov szerint Galina Danilcsenko ezzel „aláírta a saját halálos ítéletét”, mert biztos benne, hogy „az ukrán szuverenitás ismét érvényesülni fog”, és vagy „nem fogja tudni elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást”, vagy „az orosz különleges szolgálat fosztja meg az életétől”. (Current Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.