Napi 2,7 millió hordónyi olajat spórolhatnánk meg ezekkel a lépésekkel

gazadság
2022 március 18., 18:18

„Oroszország Ukrajna elleni megdöbbentő agressziója következtében a világ az elmúlt évtizedek legnagyobb olajellátási sokkjával nézhet szembe, ami óriási hatással lesz gazdaságunkra és társadalmainkra” – mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A párizsi székhelyű ügynökség pénteken közzétett jelentésében kijelentette, hogy „a kormányok és polgáraik gyakorlati lépései” napi 2,7 millió hordónyi olajjal csökkenthetnék a keresletet. Ezekkel a lépésekkel csökkentenék az üzemanyag költségeket és Oroszország szénhidrogén-bevételét. Emellett pedig pedig segíthetnék azokat a törekvéseket, amelyek üvegházhatást okozó gázok kibocsátása ellen irányulnak.

Tervük a következőkből áll:

  • Sebességkorlátozások csökkentése az autópályákon legalább 10 kilométer/órával.
  • Hetente három nap otthoni munkavégzés, ahol ez lehetséges.
  • Autómentes vasárnapok bevezetése a városokban.
  • A tömegközlekedés olcsóbbá tétele és az emberek gyaloglásra vagy biciklizésre való ösztönzése.
  • A személyautók időszakos kizárása a nagyvárosi utakról.
  • Az autómegosztás és az üzemanyag-felhasználás csökkentését célzó egyéb gyakorlatok fellendítése.
  • A hatékony áruszállítás és kézbesítés előmozdítása.
  • Lehetőség szerint a repülők helyett a gyors éjszakai vonatok választása.
  • Az üzleti célú légi utazás elkerülése ott, ahol alternatív, környezetkímélőbb lehetőségek állnak rendelkezésre, mint például a videokonferencia.
  • Az elektromos és még annál is hatékonyabb járművek bevezetésének ösztönzése.

Az ügynökség szerint, ha a tíz pontból álló tervük teljes mértékben megvalósulhatna a fejlett gazdaságokban, az négy hónap alatt annyival csökkentené az olajkeresletet, mint amennyit az összes autó fogyaszt Kínában. Ez arra ösztönzi az országokat, hogy még a keresleti csúcsszezon (július, augusztus) előtt fogadják el az intézkedéseket.

(AP News)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.