Külön tábort építenek az orosz hadifoglyoknak az ukránok

háború
2022 március 19., 15:43

Az ukrán főügyész szerint a Genfi Egyezmény előírásai miatt építenek külön tábort a háborúban elfogott orosz katonáknak. Irina Venediktova a BBC-nek elmondta azt is, hogy az orosz hadifoglyoknak „majdnem ugyanolyan szintű” egészségügy ellátást biztosítanak, mint a saját katonáiknak. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem magyarázta el. Olekszij Arestovics, az elnöki hivatal vezetője már március elején beszélt a fogolytábor felállításááról, mert már nem tudják őket ilyen számban letartóztatásban tartani.

Az ukrán miniszterelnökhelyettes szombati közleménye szerint 562 orosz fogoly van náluk. Az oroszok korábban 270 ukrán fogolyról számoltak be, akik közül 92-t a Kígyó-szigetnél fogtak el.

A Genfi Egyezmény szerint a foglyok internálhatók körülzárt táborokban is, de elzárni vagy külön őrizni őket csakis elengedhetetlen biztonsági vagy egészségi szempontokból lehet és csakis addig, míg fennállnak azok a körülmények, amik ezt a rendszabályt szükségessé teszik. A hadifoglyokat nem szabad visszavinni olyan vidékre, ahol ki lehet téve az arcvonal tüzének, sem pedig arra felhasználni őket, hogy jelenlétükkel bizonyos pontokat vagy bizonyos vidékeket az ágyúzással szemben biztonságba helyezhessenek.A hadifoglyok élelmiszeradagjainak mennyiségileg és minőségileg a pótkeretek csapataival egyenlőknek kell lenniük. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.