A Kígyó-sziget védői, akik azt üzenték az orosz hadihajónak, hogy húzzon a faszba, élnek és fogságban vannak

háború
2022 február 28., 12:59
comments 10

Az egész világsajtót bejárta a hős ukrán határőrök története az Ukrajna elleni orosz agresszió második napján, akik az aprócska fekete-tengeri Kígyó-szigetet védve szó szerint azt üzenték az őket fegyverletételre felszólító orosz hadihajónak, hogy „húzz a faszba”.

Az esetről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszámolt videóüzenetei egyikében, mondván, az oroszok ezek után tüzet nyitottak, a szigetet védő 13 ukrán katona elesett, mindannyian megkapják az Ukrajna hőse kitüntetést posztumusz. Ehhez képest az oroszok azt mondták, hogy a szigeten 82 ukrán katona volt, akik valamennyien letették a fegyvert, és fogságban vannak.

photo_camera Francia tüntető emlékezik a Kígyó-sziget hős védőire Párizsban, a minitranszparensen szabad fordításban olvasható a híres üzenet Fotó: AMAURY CORNU/Hans Lucas via AFP

A hétvégén már jelentek meg hírek arról, hogy a határőrök valóban életben lehetnek, hétfőn pedig a BBC orosz nyelvű hírszolgálatának közlése szerint megerősítette ezt az ukrán haditengerészet is. A hivatalos információk szerint a központ elveszítette a kapcsolatot az ukrán határőrökkel, ezért feltételezték, hogy mind meghaltak. Emellett jelentették még, hogy a február 24-ei eset után két nappal egy „civil” ukrán hajó közelítette meg a szigetet a segítségnyújtás szándékával, ám azt is foglyul ejtette az agresszor.

„A civil hajó elfoglalása, amely nem hajtott végre semmilyen katonai feladatot, a háborús jogok és szokásrend, illetve a humanitárius szabályok megsértése. Követeljük az Orosz Föderációtól a törvénytelenül fogva tartott polgári személyek haladéktalan szabadon bocsátását” – áll a haditengerészet nyilatkozatában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.