A háború miatt elhalasztják a köztársasági elnökök lengyel-magyar barátság napi ünnepségét

március 20., vasárnap 11:59
26

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét - tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye, melyről a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

„Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk. Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk” - írta lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal.

Andrzej Duda és Áder János köztársasági elnökök Budapesten, 2021. szeptember 9-én az elnöki palotában. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ugyanakkor Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy amint a biztonsági helyzet engedi, a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol. „Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt” - közölte Duda hivatala.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt