Az ukrán titkosszolgálat szerint már kivonták a kadirovistákat a kijevi frontról

külföld
2022 március 20., 07:48

Ramzan Kadirovról kezdett keringeni március 13-án egy videó a Telegram oroszpárti csatornáin.

link Forrás

A felvételről azt állították, hogy Kijevtől mindössze pár kilométernyire készült. Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU szerint azonban ez csak PR-mutatvány volt. A Szabadság Rádiónak nyilatkozó elhárítóik szerint Kadirov valójában ekkor nem is volt Ukrajnában, és a videó megjelenésének napján már fegyveres alakulatai is Csecsenföld felé tartottak haza Belaruszon át, addigra ugyanis már kivonták több száz fős veszteségeket szenvedő csapatait a kijevi frontról.

link Forrás

Az SZBU szerint az ilyen PR-mutatványok nem álltak távol a kadirovistákról. Ukrajnai jelenlétük első bizonyítéka egy február 26-án közzétett videó volt, amiben egy csecsen harcos egy hosztomeli ukrán laktanya kerítésére felmászva Kadirov arcképével díszített zászlót lengetett, miközben egy másik azt jelentette Kadirov csecsen elnöknek, hogy az ukrán csapatok három ellentámadását visszaverve elfoglalták azt. Az ukrán hadsereg azt elismerte, hogy a felvétel valóban ott készült, de állításuk szerint az egy üresen álló laktanya volt, amit harc nélkül adtak fel. Az ukránok szerint a kadirovisták a város egy másik részén, a reptérnél valóban harcba bocsátkoztak, deszantakciót kíséreltek meg, de már gépük landolása után súlyos ukrán tűz alá kerültek, és komoly veszteségeket szenvedtek.

link Forrás
link Forrás

Hasonló volt a helyzet február 27-án is, amikor a csecsenek egy konvojukról közöltek felvételt azzal, hogy már Kijev közelében járnak. Ezzel a felvétellel szinte egy időben egy másik videó is felkerült a közösségi oldalakra. A bucsában készült felvétel egy szétlőtt orosz konvojt ábrázolt azzal a kísérőszöveggel, hogy "ezek a kadirovisták".

Az SZBU szerint február 26-28 között a kadirovisták több száz fős veszteséget szenvedtek, elesett egy tábornokuk, Magomed Tusajev, a csecsen nemzeti gárda 141. gépesített lövész ezredének parancsnoka is.

Csecsen önkéntesek egy ellenőrzőpontnál a Mariupolból a kelet-ukrajnai szakadár terület, a "Donyecki Népköztársaság" felé vezető úton.
photo_camera Csecsen önkéntesek egy ellenőrzőpontnál a Mariupolból a kelet-ukrajnai szakadár terület, a "Donyecki Népköztársaság" felé vezető úton. Fotó: MAKSIM BLINOV/Sputnik via AFP

Miközben a kijevi frontról kivonták a kadirovista alakulatokat, Mariupolban az elmúlt napokban is harcoltak csecsen önkéntesek. A Szputnyik orosz hírügynökség friss felvételei alapján például csecsen önkéntesek védik az ellenőrzőpontokat a városból a szakadár "Donyecki Népköztársaság" felé vezető úton, ahol a mariupoli városi tanács szerint jelenleg éppen a városból erőszakkal elhurcolt polgárokat deportálják a szakadár köztársaság, illetve Oroszország irányába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.