Az ukrán titkosszolgálat szerint már kivonták a kadirovistákat a kijevi frontról

külföld
március 20., 7:48
comments 20

Ramzan Kadirovról kezdett keringeni március 13-án egy videó a Telegram oroszpárti csatornáin.

A felvételről azt állították, hogy Kijevtől mindössze pár kilométernyire készült. Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU szerint azonban ez csak PR-mutatvány volt. A Szabadság Rádiónak nyilatkozó elhárítóik szerint Kadirov valójában ekkor nem is volt Ukrajnában, és a videó megjelenésének napján már fegyveres alakulatai is Csecsenföld felé tartottak haza Belaruszon át, addigra ugyanis már kivonták több száz fős veszteségeket szenvedő csapatait a kijevi frontról.

Az SZBU szerint az ilyen PR-mutatványok nem álltak távol a kadirovistákról. Ukrajnai jelenlétük első bizonyítéka egy február 26-án közzétett videó volt, amiben egy csecsen harcos egy hosztomeli ukrán laktanya kerítésére felmászva Kadirov arcképével díszített zászlót lengetett, miközben egy másik azt jelentette Kadirov csecsen elnöknek, hogy az ukrán csapatok három ellentámadását visszaverve elfoglalták azt. Az ukrán hadsereg azt elismerte, hogy a felvétel valóban ott készült, de állításuk szerint az egy üresen álló laktanya volt, amit harc nélkül adtak fel. Az ukránok szerint a kadirovisták a város egy másik részén, a reptérnél valóban harcba bocsátkoztak, deszantakciót kíséreltek meg, de már gépük landolása után súlyos ukrán tűz alá kerültek, és komoly veszteségeket szenvedtek.

Hasonló volt a helyzet február 27-án is, amikor a csecsenek egy konvojukról közöltek felvételt azzal, hogy már Kijev közelében járnak. Ezzel a felvétellel szinte egy időben egy másik videó is felkerült a közösségi oldalakra. A bucsában készült felvétel egy szétlőtt orosz konvojt ábrázolt azzal a kísérőszöveggel, hogy "ezek a kadirovisták".

Az SZBU szerint február 26-28 között a kadirovisták több száz fős veszteséget szenvedtek, elesett egy tábornokuk, Magomed Tusajev, a csecsen nemzeti gárda 141. gépesített lövész ezredének parancsnoka is.

photo_camera Csecsen önkéntesek egy ellenőrzőpontnál a Mariupolból a kelet-ukrajnai szakadár terület, a "Donyecki Népköztársaság" felé vezető úton. Fotó: MAKSIM BLINOV/Sputnik via AFP

Miközben a kijevi frontról kivonták a kadirovista alakulatokat, Mariupolban az elmúlt napokban is harcoltak csecsen önkéntesek. A Szputnyik orosz hírügynökség friss felvételei alapján például csecsen önkéntesek védik az ellenőrzőpontokat a városból a szakadár "Donyecki Népköztársaság" felé vezető úton, ahol a mariupoli városi tanács szerint jelenleg éppen a városból erőszakkal elhurcolt polgárokat deportálják a szakadár köztársaság, illetve Oroszország irányába.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt