A Publicus felmérése szerint többen szeretnék a kormányváltást

március 21., hétfő 7:24
40

A megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az ellenzéki összefogás venné át az ország vezetését, és 39 százalék reméli a Fidesz-kormányzás folytatását – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amit a Népszava megbízásából készített.

Arra a kérdésre, hogy melyik pártra szeretne szavazni április 3-án, a megkérdezettek 32 százaléka nem adott határozott választ. A Népszava cikke szerint ez a magyarázat arra, hogy a kormányváltásban reménykedő relatív többség ellenére a Fidesz-KDNP vinné el a voksok pontosan egyharmadát, vagyis 33 százalékát, míg az ellenzéki összefogás két százalékkal kevesebbet, 31 százalékot kapna, és más párt a néhány százalékos eredményével nem is jutna be a parlamentbe.

A támogatottsági görbe szerint február 24-én, az ukrajnai háború kitörésekor a kormánypárt még 5 százalékpontos előnyben volt az ellenzéki összefogáshoz képest, ami mára 2 százalékra csökkent: a Fidesz-KDNP 33-ra esett, az ellenzék pedig egyet javítva, 31 százalékra jött fel.

Hasonló eredményt hozott nemrég az Idea Intézet felmérése is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt